- Jeg blir aldri tilfreds. Derfor går jeg langt, både når det gjelder rus og forberedelser til roller, sier Nick Nolte til Adresseavisen.

Den 62 år gamle skuespilleren spiller mentalt forstyrret vitenskapsmann i «Hulken», en superheltfilm regissert av Ang Lee, «Snikende tiger, skjult drage», og med et produksjonsbudsjett på mer enn 840 millioner kroner.

- Hvorfor spiller Nolte i denne typen film?

- Lee sa at han ville lage en gresk tragedie, forklarer Nolte, som sier han ble tilbudt rollen som Superman i 1978, men mistet jobben da han forlangte å spille Clark Kent som schizofren.

Ghb kontrollerte livet

Nå har Nolte over tretti filmer på merittlisten og er kjent for å gjøre fanatisk research. Han levde som uteligger før han spilte inn «Down and Out in Beverly Hills» og satte en sprøyte med heroin under forberedelsene til den nye Neil Jordan-filmen «The Good Thief», fordi «det var bra for rollekarakteren».

- Jeg er nysgjerrig. Det er umulig for meg å bli tilfreds. Det er derfor jeg også er rusavhengig, sier Nolte og rugger på stolen. I forbindelse med filmen «Lorenzo's Oil» møtte han pressen i morgenkåpe; i dag har han skinnjakke og drar hyppig hånden gjennom kråkereiret på hodet.

- Jeg holdt meg edru i ti år, fra jeg var 48 år gammel. For tre år siden falt jeg tilbake på kjøret, nesten humrer Nolte. Rusmisbruket hans ble behørig dokumentert da bilen han kjørte ble stoppet av politiet i september. Nolte var da nær bevisstløs av ghb, et syntetisk stoff han sier han «kom over under noe forskningsarbeid».

- Dette rusmiddelet tilfredsstilte meg virkelig, men til slutt tok det overhånd og kontrollerte livet mitt, sier Nolte, som er skilt tre ganger, den første gangen fordi han drakk for mye.

Regissøren ble lei

Nolte er også beryktet for sin kontakt med spesielle forskningsmiljøer; blant annet spiser han veksthormoner for å holde seg ung. Nå er han i ferd med å kartlegge sin egen DNA.

- En forsker som driver med rusavhengighet kartla tyve av mine egne og min sønns gener. Han konkluderte med at jeg er rusavhengig, men at sønnen min ikke var det. Jeg har en genetisk feil som gjør at jeg ikke produserer nok dopamin i hjernen. Nolte forklarer at han ikke hadde «kommet ned fra rollen» i «Hulken» da han ble arrestert og beskriver filmopptak som å «leve i en boble».

- Tiden går i stå når jeg jobber. Når filmen er ferdig er det som om innspillingen aldri har skjedd. Jeg husker bare enkelte episoder.

Før filming analyserer Nolte enhver scene i filmen og skriver lange utredninger om sin karakters fortid og hans forhold til andre mennesker. I Noltes favorittscene i «Hulken» har han et verbalt maktoppgjør med sin egen sønn. Regissøren Ang Lee måtte til slutt sette en stopper for Noltes noe langtekkelige skuespillermetode:

- Vi begynte med scenen, og etter to timer gikk alle produsentene. Jeg klarte ikke sette sammen to setninger fordi jeg ble svimmel og besvimte av den enorme intensiteten. Etter tre timer satt jeg på knærne og vugget frem og tilbake. Da kom Lee og ba meg forsøke å komme med en replikk, forteller Nolte.

Det beste som kunne skje

Hollywood-veteranen Nolte frykter verken for at metoden hans eller åpenhet om rusproblemer skal få en Robert Downey-effekt, der han ikke lenger får tilbud om jobb.

- Denslags beror på om du stiller opp på settet, om du kommer for sent eller oppfører deg vanskelig, sier Nolte. Han ble allemannseie i 1982, da han spilte mot Eddie Murphy i suksessen «48 Hours». I 1991 ble han hyllet for rollen som advokat i Martin Scorseses «Cape Fear» og vant en Oscar-nominasjon for beste hovedrolle i «The Prince of Tides». I 1998 ble han igjen nominert til Oscar, med filmen «Affliction».

- Arrestasjonen var det beste som kunne skjedd meg. Jeg dro rett på avrusing og kom meg ut av det, sier Nick Nolte, som understreker at han hverken drikker eller bruker narkotika når han spiller inn en film:

- Da er jeg helt edru.

JULIE WÆRENSKIOLD