Hun døde i sitt hjem i Küsnacht ved Zürich etter lang tids sykdom, heter det i uttalelsen som er sitert av Sky News. Turner ble 83 år gammel.

– Med henne har verden mistet en musikklegende og en rollemodell, sier talsmannen hennes og kaller henne Dronningen av rock'n roll.

– I dag tar vi farvel med en kjær venn som etterlater oss sitt største verk: musikken. Våre varmeste tanker og dypeste medfølelse går ut til familien, heter det i et innlegg på artistens offisielle Instagram-konto.

Oppdaget som 17-åring

Tina Turner, født Anna Mae Bullock, debuterte på 50-tallet. Hun kom fra et fattig jordbruksområde i Tennessee før hun ble oppdaget 17 år gammel av det som senere skulle bli ektemannen Ike Turner. Sammen ga de blant annet ut låten «River Deep – Mountain High», som også var den første låten under navnet «Tina».

Suksessen hun opplevde med eksmannen kunne derimot ikke måle seg med den hun fikk som soloartist. Turner var kjent for alt fra sin brummende kontraltostemme, et frimodig smil med kraftige kinnbein, et bredt utvalg av parykker og de sterke, raske beina som hun mer enn gjerne viste fram. Hun solgte mer enn 150 millioner plater verden over og vant elleve Grammy-priser.

På høyden midt i livet

Hennes store comeback var i 1984. «What’s Love Got To Do With It» ble Turners mestselgende singel. Den nådde toppen av Billboardlista og ble startskuddet for en ny suksess utover åttitallet. Albumet «Private danser» som låta ble utgitt på, befestet henne som soloartist.

Låter som «Golden Eye», «The Best», og «What’s Love Got To Do With It», har gjort at Turner har blitt hyllet som en av vår tids innflytelsesrike artister.

Turner har også vært svært åpen om mishandlingen hun ble utsatt for av eksmannen, senest i dokumentaren «Tina – The Untold Story» fra 2021.

I 2020 ga Kygo nytt liv til klassikeren «What’s Love Got To Do With It», og introduserte dermed en ny generasjon for Turners musikk.

«The Tina Turner Musical» går i dag i London, Stuttgart, Sydney og turnerer i USA.