Hattekreasjoner, dyremasker og en spice girls kjole er det første som møter oss, før de åtte elevene på kostyme og teatersminkelinjen dukker opp. Omgitt av stoff, speil, symaskiner og arbeidstegninger tilbringer de mye av skoledagen nettopp her i systuen.

Les fakta om folkhøyskoler her.

Sterk økning

De går på en av Norges mest populære folkehøyskoler, Romerike folkehøyskole, med nær fem ganger flere søkere enn plasser. Men denne skolen er ikke alene om å være populær. I fjor økte søkningen til landets folkehøyskoler med 11 prosent. Årets opptak er alt i gang, og foreløpig virker interessen enda større enn fjoråret.

Kostymeelevene begynte året med å sy middelalderkjoler. Så har teaterproduksjonene krevd sitt: Willy Wonka-jakken fra «Charlie og sjokoladefabrikken» og Jonatan-kostymet fra «Brødrene Løvehjerte» står side om side. Men dagens oppgave er å gjøre en svart t-skjorte om til en kjole.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe annet etter videregående. Det er morsomt å prøve ut noe nytt, sier Sunniva Dugstad (19) fra Trondheim.

– Og det er veldig sosialt. Man er stort sett aldri for seg selv her, sier hun.

Solidaritet i skuddet

Det er musikk og teater som står i høysetet ved denne folkehøyskolen. Elevene som jobber med kostyme, scenografi, musikk, lyd og teater lærer å jobbe sammen. Og selv om mye skal være moro, er dette også første trinn på utdanningen for mange av elevene.

Helene Arnesen (19) fra Kristiansund er i gang med å sy kjole til skoleballet. Men hun håper å fortsette med kostymedesign på skoler i utlandet når hun er ferdig på Romerike.

Ifølge daglig leder Dorte Birch ved Informasjonskontoret for folkehøyskolen er det ikke bare teater og sceneliv som trekker ungdommene. Akkurat nå er også «solidaritetslinjer» i skuddet. Dette er blant annet skoler med prosjekter i utviklingsland. Noen jobber på barnehjem. Andre lærer oljerensing og miljøarbeid.

– Jeg tror unge mennesker er blitt mer opptatt av verdier. Suget etter penger og slikt, som man opplevde før finanskrisen, var kanskje ikke så godt fundamentert. Derfor tror jeg vi opplever en slik vekst, sier Birch.

Lite søvn

Årets opptak startet 1. februar og gjøres forløpende etter hvert som søknadene kommer inn. I fjor ble 6950 elever tatt opp – til i alt 7000 sengeplasser i hele landet. For livet på folkehøyskole er ikke bare fag på dagtid, men også internatliv, felles måltider og utflukter.

På Romerike folkehøyskole er det snart duket for nye oppsetninger. Noen trapper og steg unna kostymeelevene, i en ombygd låve, planlegger lysdesignelevene hvordan lyskasterne skal stå til neste forestilling

– Jeg kom hit fordi jeg ville lære mer om lys. Jeg har lyst til å jobbe med film. Dessuten ville jeg vekk fra boblen Stavanger. Men det blir litt lite søvn her, ler Victoria Dalaker (19).

Syr klær: Ragnhild Egenes (t.v.) og Andrine Frey (t.h.) stortrives på sminke- og kostymelinje. Foto: Neegaard Dan Petter
Sminke: Hvis du er lei skole etter videregående, kan du gjøre som Kaja Bakke, fra venstre, Helene Arnersen, Nina Høeg og Sunniva Dugstad - studere noe du interesserer deg for på folkehøyskole. Foto: Neegaard Dan Petter
Lærer om lyssetting: Fredrik Halvorsen, fra venstre, Victoria Dalaker, Dag Tømmerbakke og Emil Oppegård lærer hvordan de skal lyssette en scene. Foto: Neegaard Dan Petter