Det er tredje gang bondeungdomslaget setter opp «Oliver!» siden tradisjonen med sommerteater i tårnet startet i 1984.

– Jeg startet i BUL som sufflør da vi satte opp «Oliver!» i 2000. I år er jeg instruktør for samme stykke, sier Ingrid Kummeneje.

Sammen med 36 andre fra teaterlaget har hun tatt båten utover til Munkholmen hver dag siden 18. mai for å øve.

– Nå har vi begynt å gjennomføre de første øvingene med kostymer. Det begynner virkelig å ta form, men det blir litt mange avbrudd i øvingene, sier instruktøren, som hver time må ta med det unge ensemblet ut av tårnet for å gi plass til turister.

Musikalen er skrevet og komponert av Lionel Bart og er basert på Charles Dickens' roman «Oliver Twist». På Munkholmen fremfører Oliver, Fagin, Luringen (Artful Dodger) og resten av karakterene replikkene på trøndersk. Historien om Oliver Twist, fattiggutten som ber om mer grøt fra bestyreren av arbeidshuset, blir solgt til et begravelsesbyrå og etter hvert ender opp som lommetyv i London, er ikke en typisk barnefortelling.

Familietradisjon

– Dickens skrev ikke først og fremst for barn, men om barn. Historien er ganske mørk, men har en lykkelig slutt. Jeg tror den er fengende for barn og barnefamilier fordi de fleste rollene fylles av unge skuespillere samt at den inneholder all den morsomme sangen og koreografien, sier Kummeneje.

Hun mener at sommerteateret har blitt en viktig tradisjon, ikke bare for BUL, men også for byens befolkning.

–Dette er vår største oppsetning i året, og for BUL er den helt nødvendig siden inntektene fra sommerteateret dekker mye av våre utgifter ellers. Sommerteateret er også viktig for byens befolkning som et alternativ til Trøndelag Teater. For mange familier har det blitt tradisjon å ta båten utover når sommeren kommer for å oppleve teater i tårnet.

Tradisjon har det også blitt for den store BUL-familien. Alt fra barn på ni år til voksne på over 50 bidrar i oppsetningen. Randin Mikael Kummeneje er 14 år og har vært med i BUL siden han var seks. I år spiller han Luringen. Han har fått et nært forhold til musikalen som ble udødeliggjort gjennom den Oscar-vinnende filmen fra 1968.

– Passer godt med trøndersk

– Favorittsangene å fremføre er kanskje «Plukk ei pængbok» eller «Velkommen», sier han.

15 år gamle Robin von Bargen ble med i BUL i høst, og spiller Oliver. Ole Fredrik Wannebo har vært med i tre år og gestalter i år sin favorittkarakter – Fagin.

– Siden jeg var ni-ti år har jeg sett «Oliver!» på VHS jevnlig. Det er en fantastisk musikal, og den lar seg godt overføre til trøndersk. Dialogen flyter godt og spesielt i scenene fra fattighuset passer det godt med litt rufsete trønderdialekt, sier Wannebo.

Lange fingre: Fagin (Ole Fredrik Wannebo) og hans gjeng med lommetyver viser Oliver hvordan man «plukke ei pængbok». Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN
Velkommen: Luringen (Randin Mikael Kummeneje) til venstre ønsker Oliver (Robin von Bargen) velkommen til London. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN