Peter O'Toole er død, 81 år gammel. Den irsk-engelske skuespilleren døde på et sykehus i London søndag ettermiddag, skriver The Guardian.

O'Tooles filmkarrie strakk seg over mer enn 70 filmer og seks tiår. Mest kjent er han kanskje for tittelrollen i en av filmhistoriens største klassikere, «Lawrence of Arabia».

Nominert til Oscar åtte ganger

Foruten «Lawrence of Arabia» har O'Toole spilt i en rekke prisbelønnede filmer. Han ble så sent som i 2006 Oscar-nominert til beste mannlige hovedrolle for sin innsats i Roger Mitchells «Venus». Det var hans åttende Oscar-nominasjon. O'Toole har rekorden i antallet Oscar-nominasjoner uten seier, men var likevel en av de mer hyllede skuespillere i sin samtid med flere Golden Globe- og Bafta-priser. Til slutt fikk han også en æres-Oscar.

Skuespiller til det siste

O'Toole fortsatte å virke som skuespiller nært opp til sin død. Etter å ha «pensjonert seg» i 2012, vente han kort tid etter tilbake for en rolle i «Katherine of Alexandria», som ble hans siste film. Filmen skal etter planen lanseres i 2014, og har foreløpig ingen norsk premieredato.

– Et symbol på hva film kan gjøre

Anne Gjelsvik er professor i filmvitenskap på NTNU. Hun holder «Lawrence of Arabia» blandt de øverste milepælene i filmhistorien.

– Jeg har den nok som en av mine desiderte favorittfilmer, till tross for alle dens problematiske sider. Det er en film som er et symbol på hva film kan gjøre. Den er storslått, det er dramtiske historier og personlige skjebner, og Peter O'Toole personifiserer det hele.

Ellers fremhever Gjelsvik O'Toole som en skuespiller som vekslet mellom alt fra å ta teater til filmen og lettere komedier.

– «Lawrence of Arabia» er filmen som ble gjennombruddet hans, og den filmen de fleste forbinder han med, men han gjorde også veldig mye teater og en del ble filmatisert og rager høyt blant filmatiseringer av teater, blant annet «Becket». Ellers har han spillt mye i lettere filmer, komedier som «Goodbye, Mr. Chips» og «My Favorite Year» som også ga han en Oscar-nominasjon, sier Gjelsvik.

I 2006 ble O'Toole Oscar-nominert for åttende gang for sin rolle «Venus»