Moldejazz,

Bjørnsonhuset:

DAVE HOLLAND BIG BAND

Vi har opplevd før at når amerikanske «supergrupper» er på festivalturne i Europa, er de enten for reisetrøtte til å yte maksimalt, eller de tar ikke jobben i en provinsby på Nordvestlandet seriøst nok.

Vi skjønte det allerede da Dave Holland gikk på scenen og ønsket velkommen at han og hans tolv medmusikanter var i godt slag. Holland, en aldrende gentleman fra Wolverhampton som flyttet til USA da han i sin tid ble oppdaget av Miles Davis, har samlet musikere fra øverste hylle i USA til dette storbandet, som ble kåret til fjorårets beste i hjemlandet.

Allerede under første låt fikk vi høre en sterk solo fra saksofonisten Antonio Hart, som selv har en flott solokarriere gående. Etter hvert fikk hver eneste musiker i bandet presentert seg, og det luktet svidd av flere av soloene de leverte.

Trombonisten Robin Eubanks og den russiske trompetisten Alex Sipiagin er to det er spesiell grunn til å nevne. Og Holland selv viste at han fortsatt er en svært effektiv bassist som både spiller med høyt utviklet melodisk sans og rytmisk styrke.

For alle som liker tradisjonell jazz og fet, behagelig og velspilt storbandmusikk ble det en jubelkveld. Selv synes jeg riktignok at et par ballader ble i seigeste laget, men når man hører et storband som spiller med slik tyngde, trøkk og rutine som Dave Holland Big Band, må selv en mann med sans for disharmonisk rock innrømme at her var det ikke mye å sette fingeren på.

De eneste måtte være at de gjerne kunne gitt publikum noen større utfordringer, slik Trondheim Jazzorkester gjorde kvelden før.

Men skitt au, velspilt mainstream-jazz som dette må det fortsatt være plass for.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO