I mars i år forsøkte Merete Hodne å få stoppet Løgnaslagets bruk av ordet «nazifrisør» i revyen Løgnasevangeliet.

Den gangen kom Stavanger tingrett fram til at revygruppa kunne fortsette å framføre sketsjen Hodne hadde reagert på uten å endre teksten. Etter dette gikk Hodne til sivilt søksmål mot Løgnaslagets medlemmer, Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Bjørn Aslaksen og Rune Andersen, samt produsent og tekstforfatter Pål Mangor Kvammen, og det er denne erstatningssaken som startet tirsdag denne uka. Hodne krever 200 000 kroner i erstatning fra hver av dem. På sakens første dag var det Hodnes og Løgnaslagets advokater, samt Hodne selv, som skulle forklare seg. Tingrettsdommer er Tom Fredrik Vold.

Fra før er Hodne dømt til å betale 7000 kroner i bot for brudd på diskrimineringsloven etter å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen.

- Det er nesten uvirkelig å stå her i dag. Vi har spilt revy og vært krasse siden før 1980. Jeg synes det er veldig snålt å bli saksøkt for å ha bedrevet humor, sa Per Inge Torkelsen til Aftenbladet før rettssaken startet tirsdag. I likhet med de andre medlemmene i Løgnaslaget hadde han på seg en svart t-skjorte med et motiv som viste det som lignet en fange bak seks gitarstrenger. Hodne ønsket ikke å la seg intervjue.

- Krenkende

- Det er noen ting som er litt for alvorlige til å spøke med. Hodne er alt annet enn nazist, hun står for det motsatte, sa Hodnes advokat Per Danielsen i sitt åpningsforedrag.

Han brukte mye tid på å gjøre rede for hvorfor Hodne ikke kan karakteriseres som nazist, blant annet med begrunnelse i hennes medlemskap i Fremskrittspartiet. Han gikk igjennom flere sentrale punkt i det tyske nazistpartiets politiske program og viste hvordan disse skilte seg fra Fremskrittspartiets politikk. Han brukte også tid på å snakke om jødeutryddelsen, både i Norge og i Europa for øvrig, for å understreke hvor belastende det er å bli assosiert med ideologien som sto for dette.

- Det er så krenkende at det er det verste man kan si om andre mennesker, sa han.

Videre gjorde han rede for hvorfor Hodne kjemper mot islam og det hun kaller muhammedisme. Hun mener dette er en ideologi som fører med seg kvinneundertrykkelse og svekkede menneskerettigheter, og hun har uttrykt redsel for at sharia-lover skal bli innført i Norge. Han oppsummerte med å si at det er viktig å behandle Merete Hodne korrekt i forhold til det hun står for, at hun har rett til å bli respektert for det synet hun har, og at dette synet er helt legitimt i Norge i dag.

Viste video av sketsjen

Etter en kort pause var det Løgnaslagets advokat Brynjar Meling sin tur til å framføre sine klienters syn.

Han innledet med å gjøre rede for revygruppas historie, og la vekt på at de ikke har lagt skjul på at de alltid har hatt et samfunnsengasjement. Så viste han en video av revynummeret «Frisør fra Bryne», som vel kan karakteriseres som stridens kjerne i denne saken. Hodne så ned i bordet foran seg mens videoen ble vist, mens flere av Løgnaslagets medlemmer dro på smilebåndet mens de så på videoen.

I likhet med motparten, brukte Meling Aftenbladets anmeldelse av revyen i sitt innledningsforedrag. Men mens Danielsen gjorde et poeng av at anmelderen var varsom og ikke refererte ordet «nazi-frisør», framholdt Meling at anmelderen var positivt innstilt til både sketsjen og revyen i sin helhet.

Han ga også uttrykk for at det var Hodne selv som hadde sørget for at den omtalte sketsjen fikk mye medieoppmerksomhet. Etter det fortsatte han med å illustrere hvor Hodne står politisk og framstilte henne som en person med kontroversielle synspunkt og som har stått fram med disse i mange kanaler, blant annet i VG-serien «Nettkrigerne». Her sa Hodne blant annet: - Islamister bærer med seg en dødelig pest, de vil utslette deg og din familie, og de skal ha verdensherredømme.

I samme artikkel uttaler også Hodne at det ikke gjør henne noe om folk kaller henne rasist.

Assosiert med høyreekstreme

Videre fortalte Meling litt om hvilke personer Hodne har opptrådt sammen med, både i offentlige demonstrasjoner og i ulike nettfora, deriblant en kvinne som har hyllet Anders Behring Breivik etter terrorhandlingene 22. juli 2011 og en mann som har bagatellisert nazistenes jødeutryddelse. Han spilte også av en appell hun holdt foran Stortinget i 2013, hvor hun blant annet sa at hun hatet islam. Meling sa videre at Hodne har samarbeidet med og opptrådt sammen med kjente høyreekstremister, og at hun må ha visst hva disse sto for. Og at det derfor er grunnlag for å harselere med henne på den måten Løgnaslaget har gjort. Videre tilbakeviste han påstanden om at Hodne er blitt kalt nazist, og at ordet nazi i moderne språkbruk blant annet kan brukes som et synonym til «rigid». Han viste videre til satire-sjangeren, som gjerne bruker overdrivelser som et virkemiddel, og at ordet nazi-frisør må sees ut fra sin sammenheng, som altså var et revynummer. Utover dette sa han at revynummeret var langt innenfor ytringsfrihetens grenser og at Hodne forsøker å kneble en meningsmotstander ved å påberope seg en æreskrenkelse.

Til slutt oppsummerte han med å si at det ikke foreligger noen krenkelse som gir rett til oppreisning, og at revynummeret ligger klart innenfor ytringsfriheten. Han sa også at det uansett foreligger forhold fra saksøkers side som fratar henne vern, blant annet ved at hun selv har oppsøkt offentligheten og at hun er skarp i sine egne karakteristikker.

- Ondskapsfull mobbing

Etter at Meling var ferdig med sin innledning, tok Merete Hodne plass i vitneboksen og ble først utspurt av sin advokat Per Danielsen.

- Det er skadelig for partiet (Frp, red.anm) og for familien at jeg blir karakterisert som nazist. Jeg har også mistet kunder i frisørsalongen. Det er ingenting verre man kan kalle meg. Morder er faktisk mildere, sa Hodne.

Videre utdypet hun hvorfor hun er motstander av islam, som hun regner som en totalitær ideologi. Hun fortalte også at hun ikke lenger var i kontakt med en del av de personene motparten hevder at hun er assosiert med, blant annet kvinnen som har omtalt Anders Behring Breivik i rosende ordelag. Hun understreket imidlertid at vedkommende bare var snill og god, og hun karakteriserte flere av de andre personene på lignende måte. Hun sa også at hun har vært medlem av SIAN (Stopp islamiseringen av Norge), men ikke Pegida.

- Jeg er utsatt for ondskapsfull mobbing av aller verste sort, sa Hodne for egen del etter at Danielsen var ferdig, og la til:

- Dette handler om politikk forkledd som humor og satire, akkurat som muhammedisme er total ideologi forkledd som religion.

Etter dette var det Melings tur til å spørre ut Hodne, og han konfronterte henne med hennes kontakt med høyreekstreme aktører og en del ytringer på en Facebook-side hun administrerer. Han spurte flere ganger om det var verre å bli kalt nazi-frisør enn å bli assosiert med folk som har omtalt drapene på 6 millioner jøder «uheldige represalier», men Hodne framholdt at hun ikke kjente til alle holdninger til alle hun kjenner, og derfor vanskelig kunne svare på spørsmålet.

Politiske budskap hos Løgnaslaget

Etter planen skulle forklaringene til de saksøkte starte onsdag, men siden retten kom igjennom dagens program raskere enn først antatt, ble det også tid til at Per Inge Torkelsen og Pål Mangor Kvammen kunne forklare seg. Brynjar Meling startet med å spørre ut Torkelsen.

Torkelsen la ikke skjul på at Løgnaslaget alltid har vært en gruppe som har ønsket å formidle politiske budskap, noe de da også har gjort siden starten.

- Vi tar utgangspunkt i aktuelle saker, gjør research på personene, og lager en parodi ut fra det, sa Torkelsen.

- Alle som driver med kultur formidler noe, enten de vil eller ei. Det var en selvfølge for oss at vi skulle ta for oss frisøren fra Bryne. Det var en lokal sak som fikk nasjonal oppmerksomhet, det var en snakkis, og den havnet i retten. Det hadde vært helt snålt om vi ikke tok den saken, sa han videre.

Kalte Torkelsen «pedo»

Torkelsen fortalte også om hvor mye utskjelling han har fått fra høyreekstremister i etterkant av denne saken, og at Hodne også har kalt ham «pedo» på Facebook, og at han personlig syntes dette var en verre karakteristikk å få enn «nazi». Han sa også at han var litt forundret over at Hodne først protesterte etter at Løgnaslaget hadde spilt 51 forestillinger.

Hodnes advokat Danielsen spurte Torkelsen hvorfor de ikke hadde kontaktet Hodne direkte for å spørre om hun fortsatt hadde de holdningene de trodde hun hadde, hvorpå Torkelsen svarte at det var meget uvanlig at revyartister kontaktet den de skulle parodiere på forhånd. Danielsen etterlyste også Hodnes muligheter til å ta igjen, og Torkelsen sa at det hadde hun for så vidt gjort, da hun kalte ham pedo på nettet, og at det ellers var fritt fram for henne å sette opp en egen revy, uten at han nødvendigvis ville anbefale dette.

Etter dette var det Pål Mangor Kvammens tur til å innta vitneboksen. Kvammen, som skrev teksten som diskuteres, sa at han syntes det hele var relativt absurd. Han åpnet med å understreke at ordet "nazi" i denne sammenhengen ble brukt som et adjektiv. Han brukte blant annet den berømte Seinfeld-episoden om "suppe-nazien" som eksempel. I likhet med Meling ga han uttrykk for at det var Hodne selv som hadde bidratt til å gi denne saken mye oppmerksomhet, og han antydet at det fra Hodnes side kanskje handlet mer om et økonomisk motiv enn om den påståtte æreskrenkelsen.

Erstatningssaken fortsetter onsdag. Da skal Rune Andersen forklare seg. Torsdag er det sluttprosedyrer.

Merete Hodne har saksøkt de fire medlemmene i Løgnaslaget og produsent og tekstforfatter Pål Mangor Kvammen for 200.000 kroner hver. Her er Hodne fotografert i retten sammen med sin advokat Per Danielsen. Foto: JONAS HAARR FRIESTAD, STAVANGER AFTENBLAD