Lørdag formiddag besøkte 75-åringen litteraturfestivalen Æ Å i Trondheim. Foran en fullsatt sal i Trondheim kunstmuseum leste Bringsværd boka ”Ruffen og den flyvende hollender” i sin helhet.

- Dette er kanskje min favoritt, avslørte den produktive forfatteren om den nå 33 år gamle barneklassikeren.

Ingen forble uberørt under opplesningen, ikke engang hovedpersonen.

- Det er så lenge siden jeg leste den. Jeg ble nesten litt rørt, smilte Bringsværd før han ga et innblikk i sin kjærlighet til bøker.

- Å lese og skrive er det mest magiske jeg vet om. Det er det nærmeste trolldom vi kommer og det mest fantastiske mennesket har skapt. Alle bør lære seg å lese så snart som mulig, oppfordret Bringsværd.

- Mennesker er som trær

Å skrive bøker for barn kommer helt naturlig for forfatteren som er like kjent for sitt mangeårige science fiction-samarbeid med Jon Bing som for barnebøkene om Ruffen og Karsten og Petra.

- Folk spør stadig om jeg prøver ut historiene på barn før jeg slipper dem i bokform. Det trenger jeg selvfølgelig ikke. Jeg har med meg selv som femåring inne i meg hele tiden, forteller forfatteren som i fjor høst fylte fem år for 15. gang.

Han sier han tenker på mennesker som trær.

- Akkurat slik trær har årringer som markerer hvert år, mener jeg at vi mennesker har med oss de vi har vært tidligere i livet. Jeg liker å holde kontakten med den minste i meg, sier Bringsværd.

- Karsten og Petra er sci-fi

Med bøkene om Ruffen og Karsten og Petra, har Bringsværd satt spor i sinnene til generasjoner av nordmenn. Opplesningen av klassikeren i kunstmuseet, var vel så mye for foreldrene som for barna.

- Dette er for barn og nostalgiske voksne. Jeg blir like lykkelig hver gang jeg ser at unge foreldre deler disse historien med barna sine. Det er et eventyr å få lov å være en klassiker.

Men det er ikke bare enkelt for en sjangeroverskridende forfatter å tilfredsstille alle fans.

- Jeg blir innimellom spurt om jeg ikke skal skrive mer science fiction. Da sier jeg at jeg har skrevet 30 bøker om utopier. Det er ingen som har det som Karsten og Petra. Klart det er science fiction.

- Frost er aller best

Aller først i signeringskøen etter opplesningen sto Solveig Petersen Todal (12), Sarah Isabel Todal (7), Edvard Petersen Todal (8). Søskenflokken syns de var stor stas med Tor Åge Bringsværd.

- Vi har mest forhold til filmene om Karsten og Petra, men kjenner selvfølgelig bøkene også, forteller de.

Det kan virke som forfatteren har lyktes i å skape et utopisk univers.

- Karsten og Petra-fortellingene er først og fremst veldig koselige, mener søsknene.

Den største favoritten for øyeblikket er det imidlertid ikke dagens oppleser i kunstmuseet som står for.

- Det beste jeg vet er ”Frost”, sier Sarah Isabel som tydeligvis har latt seg rive med av Disneys ferskeste barnesuksess.

- Jeg har alt av Frost, fortsetter hun før storesøster Solveig korrigerer:

- Du har ikke alt da.

- Ok, jeg har nesten alt, innrømmer Sarah fornøyd.

- Bøker er blitt suttekluter

Bringsværd var imponert over konsentrasjonen til de fremmøtte lørdag.

- De var veldig rolige og fulgte godt med.

Det er ikke hverdagskost ifølge forfatteren.

- Jeg syns Ipad og liknende er fabelaktige plattformer. Men det bidrar til at ungene er vant til å snakke og kommentere hele tiden. Det kan bli forstyrrende.

Bringsværd mener mangelen på konsentrasjon ikke begrenser seg til den yngre generasjonen.

- Jeg ser det hos voksne også. De må ha enklere og enklere fortellinger. Det er nok derfor krim er blitt så stort i dag. Folk vil vite med en gang hva boka handler om og hvem de skal holde med.

Selv har Bringsværd et annerledes litteraturideal.

- En bok skal være en trampoline for nye tanker! For mange bruker bøker til å bekrefte egne meninger og holdninger. Da blir bøker bare suttekluter som folk bruker til å slappe av med. Hva er da poenget, spør Bringsværd retorisk.

Sarah Isabel Todal (7) og Edvard Petersen Todal (8) sto først i signeringskøen på Trondheim kunstmuseum lørdag formiddag.
Tor Åge Bringsværd talte foran et fullt lokale i kunstmuseet. – Hadde jeg visst at det kom så mange, hadde jeg ikke turt å møte opp, spøkte Bringsværd