– Dette er det gøyeste vi har gjort, sa Bård Ylvisåker til Adresseavisen i vår om turneen «The Expensive Jacket Tour 2014».

Sammen med storebror Vegard står han på scenen i Borggården under Olavsfestdagene på søndag. Festivalen settes i gang dagen før med blant annet åpningsprosesjon og konsert med Lars Winnerbäck.

– Det er første gang vi opptrer på en festival eller har en utekonsert i Trondheim, så dette gleder vi oss veldig til. Helt på ordentlig. Vi er veldig begeistret for Trondheim, fortalte Bård. Forrige gang de gjestet byen var i 2012, den gang i Olavshallen. Showets tittel er visstnok inspirert av brødrenes budsjett for konserten. Gull og skinn må til når artistene skal skinne, og da blir jakkene dyre. Publikum skal heller ikke se bort ifra at det blir noen revestreker på scenen.

Vår anmelder Trygve Lundemo trillet en femmer på terningen etter Ylvis' konsert under Moldejazzen, og skrev at humoren var så befriende at de innvendingene man eventuelt måtte ha forsvant i løpet av to minutter.

– De som skal oppleve dem i Trondheim, har grunn til å glede seg. Når underholdningen er så god, spiller det mindre rolle om de hører hjemme på Olavsfestdagene eller ikke, skrev Lundemo.

Utrydningstruede hester

Den tradisjonsrike friluftsmusikalen «Elden» har premiere i kveld, og sørger for ekstra tidlig helgefølelse denne uka. Hovedrolleinnehaver denne gang er 19-årige Hanne Løkberg Riege. Selv om hun har vært med som skuespiller i «Elden» siden hun var tolv år, er dette første gang hun spiller Ellen, som opplever at kjæresten blir innkalt til krigstjeneste.

– Jeg kjenner igjen følelsen av å ha hele livet foran seg. Men hennes fremtid blir avbrutt av krigen. Det er heldigvis ikke noe jeg har opplevd selv. Jeg kan dog forstille meg følelsen av at livet raser sammen, har Løkberg Riege uttalt.

Noe som er spesielt med denne versjonen av spelet, er at det er dobbelt så mange hester med i år som i fjor, ifølge daglig leder Anne Nørbech. Arrangørene ønsker å vise frem de norske hesterasene fjording og dølahest, siden disse står på Norsk genressurssenters liste over utrydningstruede husdyrarter.

Hanne Krogh til Tautra

I dag går også startskuddet for Midt-Norsk Gospelfestival på Tautra. Familiefestivalen åpner i kveld med bandet Vimarida fra Stor-Elvdal kommune og stjørdalsbandet Jonne & Dæm. Komikeren Harald Morten Bremseth, som flere ganger har sanket priser under NM i revy, entrer scenen til slutt. På fredag kommer blant annet gitarkameratene Halvdan Sivertsen og Jan Eggum til øya, før Hanne Krogh entrer scenen søndag under en hyllest til Grunnloven.

I kveld er det premiere på «Spelet om Heilag Olav», også denne gang som nattforestilling under Marit Moum Aunes regi. Årets konge spilles av Pål Christian Eggen. Årets spel markerer 60 år med speltradisjon på Stiklestad. Det er kanskje ikke så rart at det kalles for «alle spels mor»: I alt har over 800000 publikummere sett forestillingene, over 80 personer har vært med i mer enn 25 år og dugnadsgjengen har et aldersspenn fra fem til 88 år.