- Vi begynte å se litt på gamle bilder, og da fant vi jo ut at vi var begynt å bli så gamle at vi husket det som skjedde for 50 år siden, sier Rolf Rolfsen og smiler. Den tidligere journalisten i Adresseavisen og kollega og pressefotograf Ivar Mølsknes, synes det er veldig spennende med lokalhistorie.

Hvert år siden 2008 har trioen laget en bok som tar for seg stort og smått i nyhetsbildet 50 år før bokas utgivelsesår. Det startet som et ønske om å lage en bok om badelivet i Trondheim, men da gjengen begynte å se på gamle bilder fant de ut at de heller ville lage en annen type bok.

Barndom og gjenkjennelse

Karene sier at de gjerne vil gi folk på sin egen alder eller eldre en slags bekreftelse på barndommen. Det ser ut til å ha slått godt an hos Trondhjemmerne. Den første boken, som kom ut i 2008 og handlet om året 1958, ble trykt i nytt opplag ikke lenge etter at den kom ut.

- Da fokuserte boken mest på det store snøfallet som var i 1958 og det husket mange veldig godt, sier Rolfsen.

Årets bok har mange gode historier i seg den også. For eksempel hvordan UKA 1963 hadde den beste UKA-revyen gjennom tidene ifølge Adresseavisens anmelder den gang. Boken har også portretter med kjente og ukjente trondhjemmere, som Jon Bing og nyttårsbarnet det året, før og nå. Det er også tatt med mindre begivenheter dette året, som syngende husmødre på fjernsyn, gutten som var like lang som gjedden han fanget og hvordan stemningen i Midtbyen var det året. Grunnen til at de har tatt med så mye smånyheter forklarer Rolfsen og Mølsknes slik:

- Vi vil gjerne at folk skal kjenne seg igjen på bildene, sier de to, og forteller at uten den legendariske pressefotograf Monrad Kjellbys hjelp med å finne frem bildene til årets bok, hadde det vært vanskelig.

Gir seg ikke med det første

Den pensjonerte journalisten og pressefotografen lover at det skal komme mange flere bøker. De har allerede begynt å se på produksjonen av boken for 2014. I 1964 var jo den store kommunesammenslåingen som gjorde at Trondheim ble til Stor-Trondheim. Noe Rolfsen og Mølksnes synes er et kjempespennende tema.

- Det gir noe meningsfylt å drive med i pensjonisttilværelsen, sier Rolfsen. Mølsknes understreker at han selv ikke er pensjonert ennå. Forlaget til de tre herrene, Akademika forlag, er også fornøyd med den store suksessen bøkene har vært til nå. Patriotene har heller ikke tenkt å gi seg med det første. De regner med å holde på i hvertfall 15 år til - om ikke mer.

En av historiene i boka er om gutten Øystein Strømsem som fikk en gjedde like lang som han selv. Foto: JAVAD MONTAZERI