Sammen med to andre dansere og én musiker, reiser Navid Rezani (30) og Marvin Melås (28) på en landsdekkende turné med forestillingen «Each one, teach one». I dag er det duket for premiere i Orkanger.

Inspirasjon fra eget liv

Gjennom forestillingen får vi se deler av Navids liv, hva han har opplevd på både godt og vondt.

- Vi setter opp denne forestillingen for å inspirere barn og voksne i alle aldre. Showet har noe som alle kan gjenkjenne seg i. Vi gleder oss til forestillingen, sier mennene.

Utrykket «each one, teach one» kommer fra slavetiden i USA, hvor alle som kunne lese og skrive var forpliktet til å lære dette videre. Dette har nå blitt adoptert inn i hiphop-miljøet for å gi en stemme til mennesker som hadde en historie, men ikke en stemme for seg selv.

Selvlært

Etter sin deltakelse i «Norske talenter» og «Dansefeber» har guttene blitt forbilder for ungdommer rundt om i Norge. Selv lærte de alt av hiphop-dans ved hjelp av konserter og dans på tv-en.

- Hiphop er en selvlært dans, du lærer grunnlaget, kulturen og verdiene og så lager du noe ut ifra det.

På hjemmebane

For Marvin er denne dagen i Orkanger ekstra spesiell da han danser på hjemmebane for første gang på tolv år.

- Marvin fortjener mye respekt fordi han har jobbet veldig hardt for å komme dit han er i dag. Jeg vil at Orkanger skal være stolt av en mann som har oppnådd mye i sitt liv gjennom dansen, han er en stor inspirasjon for den yngre generasjonen, sier Navid.

Workshop

De to danserne bruker mye av fritiden sin til å lære bort alt de kan om hiphop til barn og ungdom.

- Vi må gi bort videre det vi har lært, så hiphopen kan leve videre.

Gjennom hele reiseruten tilbyr Navid et inspirasjonsforedrag til elever ved ulike ungdoms- og videregående skoler. I tillegg vil danserne avholde workshops til dansemiljøet over hele landet. Etter showet blir det også muligheter for små og store å stille spørsmål bak scenen.

- I undervisningen skal jeg fortelle ungdommene om meg og min reise. Blant annet hvordan jeg trodde på at alle kan oppnå lykke i livet. Etter forestillingen tar vi oss tid til å snakke med dem en og en så de får et nøyaktig svar på det de lurer på.

Etter sin deltakelse i «Norske talenter» og «Dansefeber» har guttene blitt forbilder for ungdommer rundt om i Norge. Selv lærte de alt av hiphop-dans ved hjelp av konserter og dans på tv-en. Foto: VEGARD EGGEN
Navid (foran) bruker mye av tiden sin på å lære bort alt han har lært om hiphop-kulturen til barn og ungdom i Norge. Foto: VEGARD EGGEN