Evig kompromissløse og aldri hvilende Eldbjørg Raknes er inne i en roligere periode, preget av mer strukturert og låtbasert musikk.

«Possibly in Time», spilt inn live i Dokkhuset sist høst med Kirsti Huke (vokal, elektronikk), Nils-Olav Johansen (bass, vokal, elektronikk) og Oscar Grönberg (rhodes, synth), består av hennes egne komposisjoner. Dette i motsetning til standardrepertoaret hun ga ut sammen med Grönberg på «You Make Me Feel» (2014). Et fint album, men i mine ører også litt statisk i all sin tilbakeholdenhet. Kanskje var det en nødvendig ytterlighet – en nullstilling – for her tar Raknes med seg de fastere sangstrukturene men kombinerer dem med dristige sprang som viser at eventyrlysten i høyeste grad lever.

Store deler av plata er skrudd såpass mye ned både i tempo og volum at det kan kreve tid å oppdage at melodiene og refrengene er tydelige og gode, flere av dem med tydelig smak av soul og til og med moderne r&b (refrenget på «My Elephant Moves»). Albumet spiller delvis på kontraster, godt illustrert i en sekvens midtveis der vi først får «(Driving Home in My Own) Cabriolet» - en var, stolt og renskåren poplåt som går rett over i mer avantgardistiske «Define (Impromptu)». Heldigvis overspilles ikke dette kortet, det handler like mye om å forene ulike tilnærminger innen enkeltsangenes rammer - det akustiske med det elektroniske, det tradisjonelle med det eksperimentelle – og samtidig få det til å låte som den naturligste ting i verden.

Kirsti Hukes stemme har luft som hovedelement, mens Raknes holder seg mer på jorda, bokstavelig talt, med mer knirk, skurr og grus. De står eksepsjonelt godt til hverandre, mens alle fire musikerne utviser en beundringsverdig disiplin i arrangementer som puster og lever på detaljnivå. Denne gangen har Raknes, som tidligere først og fremst har utmerket seg som tolker av andres poesi, også skrevet tekstene selv. Og de er så gode, levende og rammende at det er fristende å lure på hvorfor hun ikke har gjort det før.

«You are the one to land on your feet / a true surfing survivor», synger hun på åpningssporet, og overleveren Raknes har sjelden landet mer klokkerent enn her. «Possibly in Time» er antagelig den aller flotteste manifestasjonen på plate til nå av Eldbjørg Raknes' mangesidige talent.

Anmeldt av VEGARD ENLID

Foto: My Recordings