Begge kandidatene sanker mange stemmer.

Men ennå kan mye skje, fristen for å stemme går ut ikke før søndag 4. januar.

Husk at du ikke kan avgi mer enn én stemme i døgnet.

Det er ganske jevnt mellom de to kandidatene på toppen. Vi skal på ingen som helst måte krone noen vinner i dag. Her gjelder det å mobilisere for den kandidaten man mener fortjener å bli Årets trønder 2014.

De fem nominerte kandidatene er gatemagasinet Sorgenfri, skidronningen Marit Bjørgen, Brannvesenet i Flatanger, ekteparet Edvard og May-Britt Moser og filmregissør Hallvar Witzø.

Du kan stemme på adressa.no og nrk.no/trondelag, eller sende inn en SMS og nummeret på kandidaten. Prisen deles ut i samarbeid mellom NRK Trøndelag og Adresseavisen.

Forsker på hjernen

Om ekteparet Edvard og May-Britt Moser, som nylig ble tildelt nobelprisen i medisin, uttaler juryen for Årets trønder at paret har gjort banebrytende funn knyttet til hjernenes struktur og funksjon. Dette åpner for en bedre forståelse for hvordan hjernen fungerer. Med sin unike formidlingsevne har de klart å gjøre dette stoffet tilgjengelig også for folk utenom forskningsmiljøene.

Internasjonal filmmaker

Filmregissør Hallvar Witzø er en internasjonal filmmaker fra Vanvikan som lager nære filmfortellinger for det store lerretet. Juryen viser til at han har laget to kortfilmer som har nådd ut til et internasjonalt publikum og fått to av filmverdenens største hedersbenevnelser gjennom Oscar-nominasjon og Cannes-deltakelse. Landsdelen trenger sterke filmskapere som kan sørge for at historiene og bildene fra Midt-Norge også blir til gode filmer og dermed bidrar til stolthet og identitet i regionen.

Dramatisk storbrann

Da storbrannen startet ved Uran i Flatanger, var det lokale brannvesenets aksjoner helt avgjørende. Med knusktørr skog, vind med storm i kastene og stummende mørke tok det lokale frivillige brannvesenet det største ansvaret gjennom den dramatiske vinternatten. Besluttsomt gjennomførte brannsjef Hans Petter Haukø evakuering av folk i Hasvåg og Sørneset. Slukningsarbeidet til de frivillige styrkene hindret ifølge juryen spredning innover i landet.

Jordnær og målrettet

Marit Bjørgen vant tre OL-gull i Sotsji. Juryen beskriver skidronningen som jordnær, målrettet og et godt medmenneske, noe som særlig kom til uttrykk da en av utøverne mistet sin bror under årets OL. Marit representerer de aller beste egenskapene som vi ønsker å se hos våre idrettsstjerner. I en individuell idrett viser hun lagfølelse og har fokus på det kollektive. Hvert år arrangerer hun Marit Bjørgen-rennet i hjembygda.

Gir håp og verdighet

Gatemagasinet Sorgenfri gir etter juryens mening mennesker verdighet, håp og mestringsfølelse. Magasinet er et godt journalistisk produkt, som hver måned leverer gode reportasjer som utfordrer leserne. Selgerne oppleves som et positivt tilskudd til gatebildet, og mange faste kjøpere har fått et forhold til «sin» selger. Sorgenfris posisjon befestet seg da 60 musikere og artister stilte opp gratis på en konsert i høst, hvor inntektene gikk uavkortet til magasinet, for å sikre dets fremtid.

Høythengende pris

Det er i år femte år på rad at de to mediehusene Adresseavisen og NRK Trøndelag skal dele ut den høythengende hedersprisen. Det skjer under nyttårskonserten i Olavshallen fredag 9. januar. I fjor ble Erlend Johannesen Årets trønder. Han driver barnehjem og skolesenter for gatebarn i den filippinske byen Tacloban.

Tidligere års vinnere er teknologigründerne Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan i Atmel, Arne Okkenhaug som mistet sønnen Emil på Utøya og Siv Toverød og Tare Teksum.