- Det er et langt tettere og mer gjennomarbeidet stykke nå enn det har vært under de to forrige oppsetningene, sier Torstein Fosmo.

Han spiller rollen som husmannen Rasmus Roten i musikalen «Carl Halck», som har premiere i Hommelvik på Karlslyst gård i kveld. Fosmo har vært med å skrive manuset og musikken til musikalen, og han forteller at de i år har brukt mye tid på å arbeide frem historien ytterligere.

Svunnen tid

«Carl Halck» er basert på autentiske hendelser, og tar utgangspunkt i historien om godseieren på Karlslyst gård. Han startet en rekke industrielle tiltak i Hommelvik etter å ha returnert fra kong Carl Johans hær. Handlingen er lagt til første halvdel av 1800-tallet.

Fosmo mener historien er spennende fordi den finner sted i en tid det ikke er skrevet så mye om i Norge og i Trøndelag.

- Den tar for seg forholdet mellom herskap og tjenere i en svunnen tid. Det er jo mer eller mindre slutt på klasseskiller her i landet. Det er vel ikke en tid vi lengter direkte tilbake til, men vi ser tilbake til tiden med et snev av det store utland.

Forsmo mener at Carl Halck dessuten er en svært interessant karakter, ettersom han er en ekte antihelt.

- Halcks store problem utover i stykket er at han bruker for mye penger på fyll og fest. Det går heller ikke så bra når han prøver seg på store industrieventyr. Det hele topper seg når kong Carl Johan melder sin ankomst til gården.

Fosmo forteller at de har tatt utgangspunkt i en ekte karakter og dratt historien så langt det går.

- Vi har sett av skrifter om at Halck prøvde å blidgjøre kongen. Han sendte hester i gave, og lovet å bidra til ny kongevei i Trøndelag. Det meste gikk skeis, og han ble til slutt dømt for å skylde tusenvis av riksdaler.

Les også: Frykter de små spelene forsvinner

Voldelig stykke

«Carl Halck» er en ren musikal. Slik skiller stykket seg fra andre spel som settes opp i Trøndelag denne sommeren. Fosmo forteller at han var inspirert av musikaler som Les Misérables da han komponerte musikken sammen med Magnus Teigseth Morken.

- Vi har lagt vekt på at folk skal nynne på låtene når de går fra gården. Tanken er at de skal fenge umiddelbart.

- Det er mange spel som konkurrerer om publikum denne sommeren. Hvorfor skal folk velge å se «Carl Halck»?

- Fordi stykket forteller en historie fra en annen epoke enn de andre spelene. Dessuten er stykket ganske rått. Halck er ingen snill karakter, han blir for eksempel dømt for mord. Det er et stort drama, og det blir vold for åpen scene.

Fosmo legger til at stykket ikke er bekmørkt, men også har glimt av humor og en fin kjærlighetshistorie.

Les også: 56 000 skal på spel i Midt-Norge i sommer

Utfordringen er vær og dyr

Det er flere profesjonelle skuespillere som har kommet til «Carl Halck». I år spiller blant annet Lars Eggen godseier «Carl Halck», og Maria Nohr og Sigrid Verleseter Bøe spiller rollene som henholdsvis Enkefru Holtermann og hennes datter Karoline Holtermann.

- Har dere god kjemi på settet?

- Jeg tror det er få spel som har så god kjemi. Det er nesten så vi ikke får øvd fordi vi har det så gøy, sier Fosmo og ler.

Han mener den største utfordringen til musikalen er været og bruken av dyr i stykket.

- Vi holder hovedpersonene unna hesteryggen, så det blir ikke noen Stiklestad-ulykker, men vi har blant annet en Kvige som skal krysse gårdsplassen.

«Carl Halck» spilles på Karlslyst gård i Hommelvik mandag 10.08 - fredag 14.08. 21:00.

Lars Eggen spiller antihelten Carl Halck. Foto: Promo