Arne Nøst er 45 år gammel. Han er utdannet billedkunstner, grafiker, illustratør, scenograf og musiker. Han har vært tegner for Dagbladets kultursider siden 1988. Han har også illustrert en rekke bøker.

Da styreleder ved Rogaland Teater, Brit Rugland, kalte fram den nye teatersjefen fram fra kulissene på Intimscenen på slaget klokka 12.00, var store deler av emsemblet og staben ved Rogaland Teater å finne på stolsetene i lokalet. Da Nøst entret salen, runget klappsalvene fra staben lenge og vel i vegger og tak.

Var i tvil

– Da jeg fikk vite at teatersjef Hanne Tømta hadde bestemt seg for å flagge ut til Nasjonalteateret, ble jeg i stuss. Først tenkte jeg ikke tanken på å søke som ny teatersjef. Men så oppfordret flere av mine kollegaer meg. Og etter tre måneders tenking kom jeg til at det kunne vært artig å prøve seg. Så jeg søkte.

– Men jeg ble også advart mot å søke underveis, sa Arne Nøst da han fikk ordet.

Ser muligheter

– Jeg skal vokte meg for si mye konkret om hva jeg vil at jeg og vi skal gjøre. Men jeg sier med en gang er at Rogaland teater er et faktastisk. Vi er helt i eliten når det gjelder voksenteater, og vi er på topp når det gjelder ungdoms- og barneteater.

– Og jeg ser det som en klar utfordring at Rogaland er mangfoldig. Så jeg sysler med tanken om å sette opp engelskspråklige stykker.

– Jeg vil gjerne også fordype meg i flere teatersyn. Det er fullt mulig å lage spennende stykker med klassiske tekster, og vi kan levere stykker som ikke konkluderer og som når publlikum med nytt tekstmateriale.

Underholdning

– Underholdningsteater er også en retning jeg har stor sans for. Teateret skal også være et sted der publikum kommer for å bli underholdt. Og jeg må legge til at jeg også han sans for absurd teater og for teater som rører og berører, sa den nye teatersjefen.

Mulighetene som vil komme for nyskapende teater og kunstimpulser fra Stavanger som europeisk kulturby 2008 kom også den nye teatersjefen inn på.

-Teateret må kunne trekke veksler på de mulighetene som neste år vil bringe. Vi skal lete etter nye kulturvirkemidler som vi kan dra med oss til 2009, 2010 og 2011, sa Arne Nøst.

Tørr bak ørene

Den nye teatersjefen er ingen nykomling innen teater. Har har vært sentral i oppsettingen av fem store produksjoner ved Rogaland teater. Han hadde også en viktig finger med i spillet da Espen Hana og Karoline Kr¨uger satte opp cabareten «Da Hana møtte Henne».

Nøst overtar etter Hanne Tømta, som begynner i jobben som teatersjef ved Nationaltheatret 1. januar 2009.