Derfor kan du bli en vinner om du blir god i språk.

– Språkkunnskaper er utrolig viktig. Og dreier det seg om en stor bedrift, tar de gjerne inn folk som er dyktige i språk og gir dem en bedriftsintern opplæring. For kjenner du et folks språk, kjenner du også kulturen og kan kommunisere på en helt annen måte, sier Ingvald Sivertsen, leder ved Institutt for moderne fremmedspråk på NTNU i Trondheim.

Feil skolepolitikk

Han er bekymret over den utviklingen han ser i Norge, og mener vi fører en politikk som er i utakt med store deler av Europa. I EU er målet at elevene skal ha opplæring i minst to fremmedspråk. Hos oss kan elever gå gjennom grunnskolen med kun ett, noe som gjenspeiler seg i sviktende oppslutning om språkfagene på universitetene.

– Mens situasjonen er kritisk for engelsk, har tysk og fransk gått i retning av katastrofen, sier han.

«Språksinken Norge»

Aud Marit Simensen, professor emeritus i engelsk didaktikk ved Universitetet i Oslo, mener Norge er den rene språksinke og sier at norske bedrifter har tapt store kontrakter på grunn av manglende språkferdigheter – selv i engelsk.

– Vi nordmenn tror vi kan engelsk. Men kunnskapene våre er svært overfladiske. I motsetning til i «gamle dager» har vi mange ord for det dagligdagse. Men vi mangler ordene for å uttrykke helt presist hva vi mener, sier hun.

Glenn Ole Hellekjær har doktorgrad i engelsk og arbeider ved Universitetet i Oslo. I 2007 undersøkte han språkferdighetene i 664 bedrifter. På grunn av sviktende engelskkunnskaper hadde

– Nesten 30 % unnlatt å oppsøke markeder.

– 40 % hadde ikke klart å konversere i sosiale sammenhenger.

– 55 % hadde fornærmet kundene.

– 45 % hadde fått feilleveranser.

– Nesten 40 % hadde tapt kontrakter.

Svært få av de ansatte i bedriftene, særlig innen tekniske og økonomiske fag, har hatt annen språkundervisning enn den de fikk på videregående.

Foto: Roald, Berit