Trondheim brukte ikke ei krone på nye kulturbygg i 2012 og er klart dårligst blant de ti største bykommunene når det gjelder invetseringer i kommunale kulturbygg. Det viser en fersk rapport.

– Det har vært satset lite på nye kulturbygg de siste årene, hvis vi ser bort fra Rockheim og Gråmølna. Det har vel ikke vært noen store kommunale prosjekter i Trondheim siden Olavshallen ble bygd i 1989, sier kommunaldirektør for kultur og næring, Morten Wolden.

Langt bak de andre byene

Hadde Trondheim investert i nybygg på nivå med gjennomsnittet for de ti største byene, hadde det betydd 48 millioner kroner mer til kulturlivet.

Det samme gjelder også driftsutgifter. Der ligger Trondheim nest nederst på lista, mens Stavanger troner øverst. Hadde Trondheim brukt like mye som Stavanger, ville det medført 184 millioner mer til kulturområdet i byen.

– Nå drar nok Stavanger snittet noe opp fordi de har fått på plass et nytt kulturhus, men Trondheim ligger lavt på denne lista også når vi tar hensyn til dette, sier Wolden.

I tillegg har Stavanger og Kristiansand lyktes med å hente ut betydelige statlige midler fordi de har investert i store nye bygg de siste årene.

Kommunaldirektøren presiserer at disse beregningene må tas med en klype salt fordi de endrer seg hele tiden, og er opptatt av at man må se helheten.

–Går vi inn i detaljene kan vi også se at Trondheim bruker mer enn andre storbyer på barne- og ungdomskultur, på kulturskole og bibliotek, og det har gitt gode resultater, sier Wolden.

Mangler en stor konserthall

Kommunaldirektøren tror årsaken til at det har vært investert så lite er sammensatt, og peker blant annet på finanskrisen og den kraftige befolkningsveksten i Trondheim som har krevd store investeringer i barnehager, skoler, helse- og velferdssentra og idrettsbygg. På kultursida har også hoteller og private og andre offentlige aktører tatt unna noe av behovet for kommunale nybygg.

– Det har ikke vært noe stort rop om nybygg fra kulturlivet, kanskje med unntak av kunsthall og det jobbes det med nå. I tillegg har vi i kommunen ikke hatt gode nok planer for kulturbygg og andre kulturarenaer Nå har vi fått politisk bestilling på å utrede en storbyhall, og det er det ingen tvil om at vi mangler.

«Oslo, Bergen og Kristiansand nådde ikkje Stavanger lenger enn til knærne», skrev kulturredaktør i Stavanger Aftenblad, Solveig Grødem Sandelsen da det ble kjent at Stavangers nye kulturhus skulle huse Spellemannprisen. Trondheim ble ikke engang nevnt i denne sammenhengen, men kommunaldirektøren vil ikke være med på at Trondheim har meldt seg helt ut av kampen om de store arrangementene.

Vil ha et «Malmö Arena»

– Det snakkes nå om å bygge noe som ligner på Malmö Arena, der MGP-finalen avholdes. For å skaffe de store artistene eller et arrangement som Spellemannprisen er det der nøkkelen ligger, da må vi ha en stor publikumshall.

Og det jobbes med å få på plass en slik storhall som kan brukes både som konsertarena og ved store idrettsarrangement, målet er å kunne presentere planene for formannskapet i juni. Men det er fortsatt mange spørsmål som må avklares.

– Den store utfordringen er økonomi, og en utbygging må løses sammen med andre aktører. Dessuten er det langt fram. Selv om vi finner samarbeidspartnere vil vi neppe å få på plass en slik hall før 2018-2019, sier Wolden.

– Har prioritert skoler og sykehjem

Arbeiderpartiet innrømmer at etterslepet er stort når det gjelder nye kulturbygg, mens Høyre etterlyser reell politisk vilje fra de rødgrønne.

–Vi vet at vi har et etterslep og en jobb å gjøre når det gjelder nybygg, og derfor holder vi på å ta tak i dette nå, sier Sissel Trønsdal i Arbeiderpartiet.

– Hvorfor har det ikke blitt tatt tak i dette tidligere?

– Man kan ikke få gjort alt på en gang. I mange år har Olavshallen hatt posisjon som Trondheims storstue – og samtidig har våre prioriteringer vært satsing på sykehjem og skolebygg.

– Har man gjort nok for å sette Trondheim på kartet som kulturby?

– Skrikende behov

–Ja. Nå er vi faktisk en av fire som er nominert til å bli årets kulturkommune, og det er jo en bekreftelse. Vi ønsker å være førende i fremtiden også. Det er blant annet derfor vi har tatt tak i dette nå.

Høyres Yngve Brox er tvilende til om det er reell politisk vilje bak Arbeiderpartiets lovnad om å ta tak i etterslepet.

–Vi ser jo at vi sakker akterut. Vi foreslo penger til litteraturhus fordi vi så et skrikende behov, og vi er også positive til planene om en storbyhall. Men nå har man diskutert kunsthall i åtte år uten at det har skjedd noe, og nå skal det plutselig investeres i kulturbygg noen måneder før valget. Det gjenstår å se om det er reell vilje bak, sier Brox.

Han understreker at Trondheim har en trangere økonomi enn blant annet Bergen og Stavanger og ser at det er vanskelig å omprioritere innenfor stramme rammer, men at man blant annet må se på muligheten for å kutte byråkratiske kostnader.

–Det er viktig at mest mulig penger går til selve kulturproduksjonen, mener Brox.