Cd Terje Tysland: HEILE LIVET OG MÆ – LIVE

Ingen spiller rocketrekkspill som Terje Tysland. På denne liveplaten som er spilt inn i Oppdal kulturhus i april i år tar han ofte fram trekkspillet, på låter som «Ka e du så gla fer» og «Dørvakta» (begge fra debuten «Stakkars klovn», 1977) og «Tebake te vår'n engang» («Fullar enn fullmånen», 1993») – og da svinger det til tider infernalsk.

Det er et visst historisk sus over denne platen, som er et ledd i hans markering av jubileumsåret (60 år som menneske, 40 som artist). Ikke minst bekrefter den det som er lett å glemme, i og med at hans siste utgivelser ikke har vært blant hans sterkeste – at Tysland i 40 år har vært en markant størrelse i norsk musikk på godt og ujevnt. Først som gitarist og trekkspiller i Prudence, senere som rabulistisk soloartist med 21 utgivelser og nær én million solgte plater bak seg.

Platen er et tverrsnitt av hans karriere, med låter som illustrerer de fleste sidene av hans virke, på godt og litt vondt. Klassikere som «Send mæ en øl» («Mytji arti», 1978), «Klokker'n» og «Ei flaske vin» er sterke vitnesbyrd om at dette er en artist vi ikke skal ta for gitt, solid framført med et band som groover på den riktige måten. Gjestebidrag fra Claudia Scott og Reidar Larsen løfter stemningen mot slutten av festen.

Høydepunkt: «Ei flaske vin» og «Klokker'n»

Terje Tyslands liveplate har låter som illustrerer de fleste sidene av hans virke, på godt og litt vondt, mener vår anmelder.