Adresseavisen har tidligere skrevet om ti spel i Midt-Norge som forventer gode publikumstall i sommer. Likevel er det flere spel som tar en pause i år.

«Korsvikaspillet Håkon og Kark», «Den siste viking» og «Martin Kvennavika» er blant dem som avventer til neste år, men det skyldes ikke et sviktende publikum.

Satser større

Styreleder Øyvind André Haram forteller at grunnen til at det ikke blir noe Korsvikaspel i år, er at det gjennomføres store forandringer i hele apparatet rundt spelet.

–I tillegg til at vi får nytt styre, skal vi ha en ny regissør. Det er omfattende forandringer som vi ikke ønsker å foreta noen kjapp løsning på. Vi er i gang med å utarbeide en ny strategi med nye verdier, sier Haram. Den nye strategien innebærer blant annet å bli størst i Trondheim.

–Vi vil forankre Korsvikaspelet som Trondheims eget byspel. I stedet for bare å være et Lade-spel, vil vi involvere hele byen: Få inn sminkører fra Ranheim og scenearbeidere fra Heimdal, for eksempel, sier han. Haram lover at «Korsvikaspillet Håkon og Kark», som har blitt satt opp i 25 år, er tilbake i juni neste år.

Museumsdirektør ved museet Kystens Arv i Rissa, Bernt Brevik, forteller at det også her er utvidelser som ligger til grunn for at «Den siste viking» ikke settes opp i sommer. Museet skal bygges ut, dermed må ressursene omfordeles i år.

–«Den siste viking» er et av Norges tre, kanskje fire, største spel. I år får publikum se et litt mindre stykke, nemlig dokumentardramaet «Amerikakofferten», forteller han. Spelet om den siste viking skal imidlertid være tilbake igjen fra august 2017.

Frivillige er nøkkelen

Et annet spel som tar en pause i år er Mosvik Teaterlags «Martin Kvennavika» i Inderøy. Forestillingen er basert på en viss Olaf Berg (fargemester og «storlygar» født i 1855, ifølge spelets hjemmesider) sine skrøner om sjømann Martin Kvennavika og mannskapet hans.

–En av de sentrale skuespillerne ønsket å ta et friår, så da gjorde vi det, forteller Grethe Myrabakk som er koordinator for spelet. Teaterlaget er tilbake med spelet om Kvennavik i slutten av mai neste år.

Myrabakk, Haram og Brevik er skjønt enige om hva som er det aller viktigste for at et spel skal kunne settes opp: de frivillige.

–Lokal oppslutning, og det samholdet det genererer, er essensielt, sier Brevik. Spelarrangørene er alle avhengig av at folk er villige til å ta i et tak.

–Med engasjement og iver kan vi holde koken i mange år ennå, fastslår Myrabakk. Samtidig er de også enige om hva som er en reell utfordring for utendørsteater. Det er selvfølgelig været.

–Det fins dem som mener at vi har valgt å sette opp Korsvikaspelet på Trondheims mest værutsatte plass. Kanskje er det noe i det, det har jo tidligere hendt at vi har måttet avlyse på grunn av dårlig vær, sier Haram.

Andre spel som ikke vil bli satt opp i år er: «Trua og saltet» (Ytre Namdal), «Oda fra havet» (Frøya) og «Eplene i messehagen» (Verran).