- Jeg tror de fpifer biff, det gjør i hvert fall jeg! - På julaften også? - Ja!Jenta på første rad nikker. Smiler bredt med hullete, plystrende perlerad. Kalvskinnet SFO er på biblioteket for å høre forfatter Unni Lindell lese og fortelle. Kanskje kan hun snappe opp et velformulert sitat selv også. I august kom «Krokodiller snakker ikke norsk» - Lindells siste bok proppet med gullkorn fra barnemunn, som denne uka klatret til topps på salgslista i Trondheim.- Det er alltid gøy å treffe unger. Når jeg leser for dem merker jeg at det å skrive barnebøker ikke er det enkleste - det må skje noe hele tiden.

Selger i bøtter og spann

Da er det nok lettere å treffe voksne med barnesitater. Første opplag på 30 000 av «Krokodiller snakker ikke norsk» er utsolgt, og Lindell har tronet på toppen av salgslistene. Slett ikke for første gang. Nitten år, og mange sitater, har gått siden «Kongen er pappaen til to tvillinger som heter Gro og Kåre» kom i 1987.- Det er artig å jobbe med, også selger det vanvittig godt. - Er dette en sjanger som endrer seg med tiden? - Nei, egentlig ikke. Det er et utømmelig antall temaer, denne gangen har det vært dyr vi har snakket om. Jeg har ingen planer om flere slike bøker, men en vet aldri. Det kan bli litt ensomt når jeg sitter der hjemme og skriver. Da er det fint å komme ut litt. - Men barna må da ha endret seg litt i løpet av nesten tjue år? - Egentlig ikke. De har kanskje blitt litt mer tekniske, men mye er det samme. Vi har noen evige spørsmål, vet du.

Evolusjonens abc

Slik som dette:- Hva betyr det at mennesket stammer fra apene? - Det betyr at for lenge siden var det en mann som var en ape! - Hvor lenge siden da? - Kjempelenge! 15 år! - Tjue! - Jeg tror kanskje. . . seksti! Et svimlende tall, skal man dømme etter responsen fra de andre barna. De jubler og roper over forslaget. Unni trekker ikke på smilebåndet. - Jeg får veldig mange uventede svar, selv med ledende spørsmål. Men det er kjempeviktig å ta alle svar og spørsmål på alvor. Det er ingenting som er dumt å si.- Jeg vil ikke oppfordre dere til å begynne å juge, men da jeg var lita jente, var jeg skikkelig god til det. Og det kan være lurt å bruke fantasien hvis man skal bli forfatter, forteller Lindell til ører på stilk og store, store øyne.- Skriver du dikt også, lurer ei jente på.- Ja da, det gjør jeg noen ganger, bekrefter Lindell.- Da lurer jeg på om det er du som har skrevet dette: Katta med slips, rumpa til presten! - Oi, det var fint! Vi klapper for det, dere, sier Lindell.