- Jeg trodde ikke det ville komme så mange, men jeg hadde jo ikke peiling, sier Øystein Dolmen.

For, jo da, det kom folk til lørdagens utstillingsåpning av «Tunnelsyn» i Levanger gamle fengsel omgjort til Galleri Fenka. Masse folk.

- Det ble jo smekkfullt! sier Dolmen som fortsatte helga med Juba Juba-festival i Trondheim.

Les også: Knutsen og Ludvigsen hylles to helger på rad

Les også: Kjempebarnefestival

Tilfeldig start

Han har tegnet Knutsen og Ludviksen siden 70-tallet, og har hatt bilder utstilt både på Rockheim, Rock City i Namsos og popmuseet i Oslo. Men det var da han besøkte Galleri Fenka i Levanger sentrum i sommer at arbeidet med den første ordentlige galleri- og salgsutstilling startet.

- Jeg var på besøk hos noen venner på Hylla (i Inderøy journ.anm.) da vi fant ut at vi ville innom og se Galleri Fenka. Da vi kom dit nesten kastet gallerieieren seg over meg, og jeg fikk nesten ikke gå før jeg hadde lovet å komme tilbake med en utstilling, ler multikunstneren.

Les også: Vil gi Juba Juba fast post på budsjettet

- Kjempeartig!

Han snakker om Elisabet Ben Riala, som sammen med mannen Musthapha Ben Riala kjøpte 1800-tallsbygget i 2006 og rehabiliterte det til galleri.

- Men hun stilte også krav til meg og sa at det måtte lages ordentlige, nummererte trykk og at jeg ikke kunne holde på å gi bort så mye. Og for meg var jo det kjempeartig! Jeg var egentlig helt blank i den bransjen, og det er jo alltid artig å gjøre ting jeg ikke kan. Egenutvikling det, vet du, sier Dolmen.

Les også: Åpnet utstillingen med å ta av seg klærne

Mimring og humor

Det ble til 83 trykk, bearbeidede tegninger fra 70-tallet frem til i dag, og salgsutstillingsåpning foran det Elisabeth Ben Riala ånslår å ha vært totalt 400 mennesker i løpet av dagen.

- Dolmen fikk jo ikke gå før i firetiden om ettermiddagen for alle ville jo ha en prat og signeringer, sier hun og klarer ikke å skjule sin begeistring for «Knutsens» verker.

- Jeg syns det er et helt fantastisk univers han har skapt. Det er et stort spenn, mye mimring og tanker som vekkes, og veldig mye humor! Øystein Dolmen er jo så beskjeden selv, men han er jo en multikunstner av de helt store. Alle i Norge har jo et forhold til musikken fra Knutsen og Ludvigsen, og om ikke dét er stor kunst, så vet ikke jeg, sier Ben Riala som regner med at både voksne og barn kommer innom for å se Øystein Dolmens bilder.

Til Ørland

Utstillingen på Fenka skal stå frem til olsok. Noen ny plan for denne utstilling er ennå ikkelagt.

- Men jeg skal ha noen bilder på Galleri Empati i Ørland lørdag 13. juni, så da drar jeg dit, sier Øystein Dolmen.

Elisabet Ben Riala Galleri Fenka Foto: Svein Holte
- Det ble en del skriving av hilsninger, forteller Øystein Dolmen som tilbragte det meste av dagen på Fenka.