Aldri hørt om «Puzzles and Dragons», sier du? Kanskje ikke så rart, for spillfenomenet glimrer så langt med sitt fravær på norske App Store og Google Play så det holder.

Det samme gjelder de fleste europeiske land. Men i Nord-Amerika og i Asia derimot så har spillfenomenet på kort tid gjort «Puzzles and Dragons» til tidenes største og mest populære gratis-app noensinne. Vi snakker større enn både «Angry Birds» og «Candy Crush»  her. Siden april i år så har spillet håvet inn mellom 62 og 84 millioner amerikanske dollar i inntekter. Ikke dårlig siden spillet i utgangspunktet er gratis å laste ned. Det er da selvsagt betaling for IAP ( Inn-App-Purchase) -produkter som har sørget for den enorme inntektsstrømmen til den japanske produsenten GungHo Online Entertainment.

Ekstremt underholdende og avhengighetsskapende

Så hva er det da med «Puzzle and Dragons» som har fått hele Nord-Amerika og Asia til å koke over av begeistring for dette fenomenet? Spillet kan best beskrives som en krysning av nevnte «Candy Crush» og «Pokémon». Skjermbildet på spillet er todelt; på den øverste delen av skjermen finner du et rollespill som minner ganske mye om «Pokémon», den nederste delen av skjermen derimot er viet til det klassiske match-tre-juveler -regelverket som du kjenner fra utallige spill. Det helt spesielle med «Puzzles and Dragons» er at det som skjer på den nederste delen av skjermen styrer den øverste. På den måten er det matchingen av juveler som bestemmer hvor sterke «monstrene» dine er og utfallet av kampene. På lik linje med «Pokémon» så velger du det fra starten av et monster som du utvikler og oppgraderer med forskjellige krefter, angrep og attributter. Og i denne litt besynderlige miksen oppstår det et nytt spillfenomen som er bortimot umulig å legge fra seg når du først har blitt hektet. Vi har selv brukt en drøy uke på spillet nå og kan med hånda på hjertet gå god for at pusleriene og dragene er noe av det aller beste du kan laste ned fra App Store av gratis-apper ( eller betalings-apper for den saks skyld). Spillet byr på utallige timer med underholdning og kan lett matche både sinte fugler og ødelagte godteri hvis vi snakker om lang levetid for apper og spill på smartelefoner.

Juridisk gråsone

Det er sannsynligvis bare et tidsspørsmål før «Puzzle and Dragons» dukker opp på norske App Store og Google Play. Populariteten er for stor til at Apple og Google lar hele det europeiske markedet stå utenfor. Men fram til da så kan du faktisk laste ned spillet fra den amerikanske App Store. Juridisk sett så befinner gratis-apper seg i en juridisk gråsone. Dette fordi du ikke trenger å oppgi et kredittkort med amerikansk adressa for å laste ned gratis-apper. Vi kan ikke fortelle deg i klartekst hvordan du skal gå fram, men det finnes en rekke oppskrifter både på norsk og engelsk på nettet som forklarer deg framgangsmåten for å opprette en amerikansk App Store -konto uten å måtte ute med kredittkortopplysninger. Det tok oss ganske nøyaktig fem minutter fra vi startet til vi hadde spillet installert på vår norske iPhone.

En hjelpende hånd

Om du bestemmer deg for å laste ned appen fra den amerikanske butikken så være klar over at du sannsynligvis vil føle deg passe forvirret over regelverket i spillet. Det kan best forklares med at spillet er enkelt å spille, men vanskelig å mestre. Det finnes heldigvis en rekke gode guider og innføringer i spillet. Nedenfor finner du lenker til de beste og mest omfattende sidene.

Puzzle & Dragons Global Wiki

Puzzle & Dragons Database

Puzzle & Dragons Wiki

Puzzle & Dragons international Guide & Walkthrough

Selve spillmekanismene i «Puzzles & Dragons» burde være kjent for alle med en iOS eller Android -telefon. Match tre like og du er på god vei.