Kombinasjonen av romkappløp og kald krig mellom USA og Sovjet har gitt setting for flere klassiske amerikanske filmer, med Philip Kaufmans «The Right Stuff» fra 1983 som den beste. Den russiske storfilmen «Spacewalker», som også ble vist på Starmus i fjor, fortoner seg som en russisk kombinasjon av «The Right Stuff» og «Apollo 13» (1995) på godt, ujevnt og fascinerende.

Evgeniy Mironov er eminent som Alexey Leonov, som sjokkerte verden og USA spesielt med å bli første mann på tur ut i verdensrommet i mars 1965. «Spascewalker» imponerer mest i scenene fra den historiske romferden, samt i tidskoloritt og spill de tre største rollene, hvorav det vandrende hjerteinfarktet Vladimir Ilin som sjef for romprogrammet alene er verdt filmen.

Det er uvant å møte nasjonalistisk romfartsdrama sett fra den «andre» siden. På godt og ujevnt står ikke «Spacewalker» særlig tilbake for mange av de amerikanske utgavene. Den blir ekstra fascinerende og spennende fordi den dramatisk spiller på alt som holdt på og kunne gått veldig galt på den dristige ferden.

Som i «Gravity» blir turen tilbake til Jorden et mektig klimaks, her etterfulgt av et svært dramatisk etterspill som verden lenge hørte fint lite om. Som storslått historisk drama fra verdensrommet er «Spacewalker» en fascinerende og langt på vei imponerende motsats til amerikanske filmer om banebrytende romfartseventyr.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les anmeldelsen av Churchill-filmen «Darkest Hour»