Pinnekjøtt truer ribbe som den mest populære julaftenmaten også i Midt-Norge. Men hva velger vi, røkt eller urøkt, og må pinnekjøtt lages av lam / sau?

Adresseavisen samarbeidet i fjor med Mathallen i Trondheim om blindtest av juleribbe av forskjellige produsenter og forskjellige prisklasser.

I år har vi gjort det igjen, men nå på pinnekjøtt (og lutefisk, som tidligere er publisert). Vi trommet sammen et ekspertpanel for å blindteste et skjønnsomt utvalg av årets pinnekjøttilbud.

Servert uten tilbehør

Bare én i panelet spiser pinnekjøtt på selve julaften, men alle gjør det i løpet av jula. Og om de ble tvunget til å velge én julefavoritt, ville nok alle av dem valgt pinnekjøtt. Vi tolket entusiasmen deres dit hen.

Mathallens Erik Lier og hans medarbeidere var ansvarlig for serveringen til en jury av seks matglade og matkyndige. Det var valgt ut både pinnekjøtt som selges billig på vanlige butikker og dyrere kjøtt som bare finnes på spesialbutikker som Mathallen. Fire av de typene som var med i testen var urøkt pinnekjøtt, en var røkt. Frossen pinnekjøtt ble ikke vurdert, men det var med noen overraskelser.

Første gang uten akevitt

Flere jurymedlemmer lurte fælt på noen av de fem typene som ble servert – totalt uten tilbehør, untatt grovbrød med smør og rikelig med kaldt vann.

- Det er første gang jeg spiser pinnekjøtt uten akevitt, sa Mikael Forselius. – En skjønner jo også hvorfor det passer så godt til, la han til etter at alle fem varianter med fett og salt pinnekjøtt var fortært.

Lukter det friskt?

- Først lukter jeg på pinnekjøttet. Lukter det distinkt, men likevel friskt? Så kikker jeg på den, er fargen riktig, ser maten frisk ut? Så smaker jeg, og der er fettet den beste indikatoren, fettet må ha sin friskhet i behold og ikke være tungt og størknet, forklarte hoveddommer Mikael Forselius, mens han gikk gjennom rutinen for smaking for når første kjøtt er på bordet.

- Det er viktig at den fortsatt er salt, at ikke alt er vannet bort, var panelet enige om.

Overraskende vinner

- Det er rart hvor forskjellig pinnekjøtt kan være, sa et jurymedlem etter å ha spist en svært smaksrik og salt kjøtt etter en svært mild variant.

Den milde varianten vakte unison begeistring, og endte opp med å vinne hele testen.

Én kritisk røst ytret seg. – Men hvor var sauen, spurte Ulf Dalheim. Det var et godt timet spørsmål. For det var jo ikke sau. Og ikke lam. Det var geit. Eller rettere sagt kje. Årets beste pinnekjøtt er altså av geit.

Ursau og reinsdyr

Flere overraskelser lå på lur. De to siste test-deltagerne som ble båret nøytralt ut fra Mathallens kjøkken var rammere på smak enn de foregående.

- Kan dette være vilt, undret Mikael Forselius. han var inne på noe. For det han smakte på var pinnekjøtt av rein fra Finnmark. Smaken var uvant for juryen, og reinspinnekjøtt endte nederst på vår test.

Flere jurydeltagerne antydet at dette pinnekjøttet ville tjent på lengre utvanning. – Vi har fulgt produsentens anvisning også her, men jeg tror nok denne ville tjent på lengre tid i vann, sier Eirik Lier.

Ikke innom grillen

De fleste jurymedlemmer er vant til å grille pinnekjøttet før servering. Det hadde ingen produsenter anbefalt, alle testbitene ble servert rett etter damping - noe som fungerte veldig bra.

Det var bra spenn i pinnekjøttet, både i smak, konsistens og utskjæring, testens ene røkte pinnekjøtt av villsau hadde også de mest «rustikke» bitene - og nådde ikke helt opp hos juryen denne gangen.

Billigst og nesten best

Men det gjorde testens billigste og mest tilgjengelige pinnekjøtt. Gildes urøkte som selges i de fleste butikker kom på andreplass; men ble solid slått av vinneren, Heidrun kje.

Disse var dommere i blindtesten: Ulf Dalheim (Adresseavisen), Mette Evensen (Røst), Mikael Forselius (Røros Hotel, Britannia), Tanja Holmen (Fretex), Kristine Rise (Oi! Trøndersk mat og drikke) og Rune Ørsjødal (Scandic Nidelven).

Her er resultatet av testen:

1. Heidrun kje, urøkt 44 poeng 459,-

2. Gilde urøkt 35 poeng 189,-

3. Ask øko urøkt 34 poeng 549,-

4. Dalpro, røkt villsau 26 poeng 469,-

5. Finnmarksrein, urøkt 25 poeng 499,-

Som det smaker: Mette Evensen har fått en skikkelig godbit, mens jurykollega Mikael Forseilus gjør klar til neste smak. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Bare pinnekjøtt: Ingen andre smaker skal forkludre juryens arbeid. Fra venstre: Rune Ørsjødal Kristine Rise og Tanja Holmen, med Mathallens Eirik Lier i bakgrunnen. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Vinneren: Ser ikke ut som sau, smaker ikke som sau, er ikke sau. Men godt er det. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen