Kjøkkenet på Rockheim er hovedbasen når Christopher Davidsen og hans assistent Christer Rødseth forbereder seg til finalen i det som er det offisielle VM for kokker.

Christopher Davidsen var kjøkkensjef på Renaa Matbaren på Solsiden da han for et drøyt et år siden vant den nordeuropeiske finalen i Global Chefs Challenge i Stockholm. Siden den gang har han flyttet over til den andre siden av elva og er assisterende kjøkkensjef på Rica Nidelven. Når han har tid til å være i vanlig arbeid da, akkurat nå for tiden er det bare konkurransemenyen som gjelder.

–Deltagelsen min i denne konkurransen var naturlig nok et tema da jeg ble ansatt, og ledelsen på hotellet ga klar beskjed. Er du først med i denne konkurransen, er du «all in». Jeg føler meg privilegert som får så sterk backing, sier Christopher. Ett av utslagene av arbeidsplassens satsing er at en del av kjøkkenet på Rockheim er nyinnredet tilpasset konkurranse-øving.

Norge vant sist

Med seg som assistent på konkurransen har Davidsen med seg Christer Rødseth, som har god erfaring fra Global Chefs Challenge. Rødseth var nemlig også assistent da Geir Magnus Svae vant tilsvarende konkurranse i 2012, den forrige verdensfinalen. Den gangen gikk finalen i Korea, nå er den i Stavanger.

–Korea var en utfordring, med logistikk og råvaretilgang. Det vil bli enklere på hjemmebane, slår Rødseth fast. Teamet skal også jobbe en uke i Stavanger før finalen.

Ikke for nyskapende

Det er i alt syv finalister, som har vært gjennom semifinaler i henholdsvis Afrika/Midtøsten, Amerika, Asia, Sentral Europa, Sør Europa og Oceania – og de skal hver presentere fire retter til tolv personer. Juryen er satt sammen av personer fra de samme verdensdeler, men som i den enda mer kjente kokkekonkurransen Bocuse d'Or, har jurysmaken en dreining mot det klassisk franske.

–Vi vil gjerne være nyskapende og det oppfordres det også til. Men en må veie ideene opp mot en litt konservativ jury, sier Davidsen.

Eksklusive ingredienser

Konkurrentene skal lage en vegetarrett, fisk kjøtt og dessert – og må forholde seg til noen obligatoriske ingredienser knyttet til konkurransens sponsorer. Det skal være med Sterling-kveite i fiskeretten og både Valrhona-sjokolade og en spesiell indonesisk til i desserten – mens hovedretten skal ha kobe-biff som sentral ingrediens.

–Sistnevnte er ikke den mest folkelige ingrediens i en konkurransemeny. Det må tære på budsjettet?

– Kobebiff koster over tusen kroner kiloet, i den grad en får tak i det. Hittil har vi brukt filetkjøtt fra Gilde under trening, men i uka vi jobber i Stavanger vil vi begynne med kobebiff, sier Rødseth.

Tare fra Stokkøya

Detaljer fra konkurransemenyen holdes tett inntil brystet inntil videre, men Davidsen røper at sopp, asparges og egg er blant ingrediensene i vegetarretten som han mener kanskje vil være den mest nyskapende av de fire konkurranserettene. Fiskeretten vil ha klar smak av hav og nordiske tradisjoner, men helt tradisjonell vil den ikke være. Ikke alle er fortrolige med tare som sentral ingrediens, den har Christian plukket ut i samarbeid med Roar Svenning på Stokkøya.

Etter en uke i Stavanger, er duoen tilbake til Rockheim for den siste finpussen, i samarbeid med viktige lokale støttespillere. Blant annet er nestor Lars Lian dessert-konsulent.