Filmen «Carol» med Cate Blanchett i hovedrollen er åpningsfilmen under Kosmorama, på kvinnedagen 8. mars.

Hollywood-klassikeren «Singin` in the rain» vises som utekino under årets filmfestival. 50-tallsstilen markerer seg.

Stilreise

- Det som er morsomt er at «Singin` in the rain» er laget i 1952, og «Carol» er lagt til året 1952. Det er jo en banebrytende periode på mange måter. For «Singin`in the rain» handler det om overgangen til lydfilm, at de må finne nye måter å fri til publikum i kinosalene. «Carol» er spennende fordi dette er perioden da kvinnene gradvis var på vei ut i arbeidslivet. Klesdraktene har en ultrafeminin stil, samtidig er det også en del androgyne markører i scenene, sier Engeness og legger til at det på 50-tallet handlet mye om fasader utad. Du kunne ikke gå ut i joggebukse, og kvinner i arbeidslivet måtte holde på stilelementene.

Samarbeid mellom designere og filmskapere

- Vi er jo fortsatt veldig opptatt av stil og antrekk, men vi forholder oss vel mer lekent til det i dag. Filmer påvirker stil og mote i stor grad, og det finnes filmer som danner en slags skole for hvordan vi kler oss i perioder.

50-talls stilen er tydelig også i dagens motebilde, både når det gjelder interiør og klær. For alle som var besatt av «Mad man»-bølgen handlet det mye om å bli trukket med inn i hele tidsbildet, ifølge kosmoramadirektøren som understreker at det er en slags gjensidig inspirasjon der, at designerne ser til filmene og filmskaperne ser til designerne. Ofte er det et tett samarbeid mellom dem.

- Og det er det du ser i «Carol» også, stilen er gjennomført i kostymene, i scenografien, i rekvisitter og i valg av biler. Det er en tidsreise tilbake til 1952, samtidig er historien så aktuell om disse to kvinnene som klarer å i vareta sin kjærlighet på tvers av alle tabuer.

Ny stil

Det var designeren Christian Dior som lanserte kolleksjonen «The New Look» i 1947, en kolleksjon som i ettertid har navngitt hele 50-talls stilen innen damemoten, ifølge draktforsker Karin Sinding ved Nordenfjeldske kunstindustrimuseum

- Det ble slutt på skulderputer og den maskuline stilen, nå skulle det være ytterst feminint. Korsettene kom inn igjen, og mange av kjolene hadde isydde spiler, og isydd bh. Det skulle være struttende bryst og markert midje på 50-tallet. Skjørtene var gjerne store og vide for å vise at nå var det fredelige tider og materialene hadde kommet tilbake, sier Sinding og legger til at det var to retninger, en med store, struttende skjørt, og en med smale blyantskjørt.

- Mye av denne stilens popularitet skyldes nok tv-serier og filmene. De som liker vintagestilen fra 50-og 60-tallet er gjerne barnebarna til dem som vokste opp med den stilen. Det har jo vært en kjempeoppsving for teakmøbler nå, og det er trendy å handle klær på Fretex. Det er det hotteste du kan gjøre i dag, sier Sinding.

Utevisning av «Singin' in the rain»

Fredag 11. mars inviterer Kosmorama til gratis utekino med Hollywood-klassikeren «Singin’ in the Rain». Utekinoen arrangeres i samarbeid med prosjektet «Vitalisering av Kjøpmannsgatebryggene».

- Vi inviterer hele Trondheims befolkning til Kongens gates allmenning for å oppleve stemning, stil og glamour fra Hollywoods glansperiode. Og det er viktig å kle seg godt, for det kan jo bli kaldt å se film utendørs i halvannen time.

- Kle seg i 50-talls stil?

- Gjerne det, men fremfor alt bør man velge varme klær, sier Engeness.

Vidde i skjørtet og en liten krage var typisk for kjolene på 50-tallet, ifølge draktforsker Karin Sinding. Foto: Annemona Grann
Draktforsker Karin Sinding med en klassisk kjole fra 1950-tallet Foto: Annemona Grann