Den svenske strømmetjenesten har lansert et levende musikalsk verdenskart med tilhørende spillelister som viser hvilken musikk som utpreget lyttes til i ulike byer verden over.

Ifølge Spotify har folk rundt om i verden en tendens til å lytte til den samme musikken, men hvis man tar bort de globale trendene, ser man helt nye, og ikke minst lokale tendenser.

Strømmetjenesten forteller at de har konsentrert seg om hvilke artister som utpreger seg for ulike byer, når de har satt sammen listene.

Spillelisten «The Sound of Trondheim NO», viser at trøndere er svært patriotiske når de lytter til musikk, og listen er full av gamle kjenninger som Åge Aleksandersen, Tre Små Kinesere og D.D.E.

Mer overraskende er det kanskje at trøndere fortsatt lytter til årets russelåter fra Charlottenlund og Katta i midten av sommerferien. Russelåtene kom på topp da årets russelåt ble stemt frem av Adresseavisen under russetiden i mai, og holder tydeligvis koken, til tross for at russetiden er over for lengst.

Les også: Dette er årets russelåt 2015

Nyere trønderske artister som Anders Jektvik, Shitrich og Fremmed Rase er også godt representert på Trondheimslisten. Man skal likevel ikke lenger enn til Steinkjer før patriotismen avtar. Her ligger blant annet Seigmenn fra Tønsberg løækdx>øog Bendik fra Bodø på listen. Dette kan likevel mest sannsynlig ses i sammenheng med at begge navnene opptrådte på Steinkjer-festivalen tidligere i sommer.

Lytt til Trondheimslisten her.

Oslo skiller seg ut

Det er ikke bare trøndere som er patriotiske i sin musikklytting. Bergensere hører gjerne på Lars Vaular, A-Laget og Fjorden Baby!, mens Stavanger omfavner Kriminell Kunst og Morten Abel. Listene fra ulike byer i Norge viser dessuten at lokale fotball-låter jevnlig strømmes.

I Oslo er derimot variasjonene i utpregede artister mindre patriotisk, og lyttemønstrene er mindre lokale. Denne uken er det for eksempel artister som Sandra Lyng, Ida Jenshus, Gabrielle og Freddy Kalas som utpreger seg. Man bryr seg med andre ord mindre om lokal musikk i hovedstaden enn i andre norske byer.

Ikke bare i Norge

Spillelister utenfor Norge viser at det ikke bare er her i landet at folk har en tendens til å lytte til artister med geografisk nærhet. I London er Krept & Konan Derrick Morgan fra Sør-London mest populære, mens New Yorkere lytter til amerikanske artister som Thundercat og Miguel.

Her kan du selv klikke på kartet for å åpne listene og se hvilke artister som utpreget spilles i ulike byer over hele verden.

Kartet viser frem lokale musikktrender fra 1000 steder rundt om i verden, og analyserer ca. 20 milliarder avspillinger. Listene oppdateres annenhver uke.

Patriotiske: Trøndere er svært patriotiske når de lytter til musikk, og listen er full av gamle kjenninger som Åge Aleksandersen. Foto: Christine Schefte