Lørdag foreslo leder Erling Moe (V) for kulturkomiteen i Trondheim kommune å selge UFFA-tomta.

Pengene skulle brukes til å flytte Teaterhuset Avant Garden (TAG) fra dagens lokaler i Olav Tryggvasons gate til gamle Rosendal teater på Voldsminde.

- Jeg ønsker å tilby UFFA-ungdommen Buranhus i stedet for lokalene de har i dag, sa Moe.

Det er to og et halvt år siden et lignende forslag ble stemt ned i bystyret. Kulturkomitélederen mener tiden er moden for igjen å se på forslaget.

- Politisk lavmål

Det synet får lite gehør i trondheimspolitikken.

- Forslaget om å selge UFFA-tomta er uvanlig dårlig, sier Jan Bojer Vindheim i Miljøpartiet De Grønne.

- Erling Moe var virkelig ikke blant dem som ivret for at kommunen skulle investere i et mer påkostet hus til ungdommen. At han nå ikke er imponert over resultatet og derfor vil rive det er et politisk lavmål, som Moe burde holde seg  for god til, sier Vindheim.Han tror ikke forslaget vil leve lenge.

- Jeg regner med at bystyret har vett nok til å avvise dette elendige forslaget.

- Et utrolig forslag

Også varaordfører Knut Fagerbakke syns Moe bommer.

- Jeg er veldig kritisk til å selge UFFA-tomta. Kommunen har i lengre tid hatt et godt samarbeid med ungdommen som holder til der. Det er helt utrolig at Moe kommer med dette forslaget nå, sier Fagerbakke.

Fagerbakke stiller seg også undrende til koblingen mellom salg av tomta og flytting av TAG til Rosendal.

- Man har ikke lov til å øremerke inntekter fra salg av en tomt direkte til et konkret prosjekt. Det må i så fall gjøres etter at salget er gjennomført, sier Fagerbakke som uansett mener forslaget er lite gjennomtenkt.

- Kommunens rolle nå er å jobbe fram en forpliktende avtale om driftsfinansiering mellom stat, fylkeskommune og kommune, sier Fagerbakke.

- Ikke la staten slippe unna

Motforestillingene er ikke forbeholdt venstresida i politikken. Heller ikke Høyres Yngve Brox eller Frps Elin Marie Andreassen syns noe særlig om Moes forslag.

- Høyre er for å selge UFFA-tomta. Men vi er ikke for å bruke pengene på flytting av TAG, sier Brox.

Han mener kommunen allerede har gjort mer enn det som kan forventes i den saken.

- Vi solgte Rosendal relativt rimelig under forutsetning at det ble kulturaktivitet der. Vi har også bidratt med penger til teaterhusprosjektet. Det er å gå altfor langt å si at salget av UFFA-tomta også skal gå til TAG, mener Brox.

Gruppelederen mener at det viktigste nå er å få staten til å garantere penger til drift av teaterhuset.

- Vi har jobbet lenge med en forpliktende avtale med sentrale myndigheter. Det er uaktuelt å la staten slippe unna nå, sier Brox.

Vil heller dempe låneopptaket

Fremskrittspartiets gruppeleder mener pengene fra et eventuelt tomtesalg må brukes til helt andre ting enn teaterhusflytting.

- Vi vil gjerne selge UFFA-tomta, men ikke for å finansiere flytting av Avant Garden, sier Andreassen som ikke ennå har fått tid til å konferere med sine kolleger.

- Det har ikke vært drøftet internt hos oss, men jeg anser det som uaktuelt for oss å støtte et slikt forslag.

Gruppelederen har imidlertid noen tanker om hva pengene fra UFFA-tomta kan brukes til.

- Det mest nærliggende er at det inngår som et ledd i å dempe låneopptaket i kommunen, sier Andreassen.

- Høyre er for å selge UFFA-tomta, men ikke for å bruke pengene på å flytte TAG, sier Brox. Varaordfører Knut Fagerbakke mener Erling Moes forslag om salg av UFFA-tomta er utrolig dårlig. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Richard Sagen
Elin Marie Andreassen, sier Frp er for å selge tomta, men ikke for å finansiere flytting av Avant Garden. Foto: Kjell A. Olsen