- Hva føler du nå, Petter Vennerød?

- Ja, du vet - hvor lang er distansen? Den er fjorten runder, og nå har vi startet med fem. Vi går hardt ut, nå. Spørsmålet blir om vi tåler dette?

- Masete dag? - Ja, nå driver vi og rigger til selskap, vi skal ha fest. Vi er ikke riktig sikre på hvor mange som kommer. Vi er sikre på å passere 150 mennesker. Utover det vet vi ingenting.- Filmene dere laget var «kritiske til det sosialdemokratiske helvete». Er du like kritisk i dag? - Ja, det kan du si, men på et litt annet vis. Vi var samfunnskritiske, men det var også ting vi satte stor pris på. Ting har forandret seg til det gode på mange måter, men på andre områder går det selvfølgelig den gærne veien.- Hva mener du om norsk filmproduksjon generelt i dag? - Jeg var akkurat oppe i et nettmøte i nå. Der var det en som mente at Uno og Uro var dagens Wam & Vennerød. Det synes jeg er en merkelig påstand, det er jo en helt annen type filmer. Men det er fantastisk mye bra film i dag, det er vilt bra. Mange regissører, men også mange gode skuespillere. Kjempemorsomt med de rundt tretti år, utrolig mange flinke.

- Hva tenkte du da Harald Eia og Bård Tufte Johansen begynte å parodiere filmene deres? - Du kan si at det var en smule bekymringsverdig. Vi hadde sett hvordan de herjet med Finn Kalvik, og hvor tungt han tok det. Man kan holde på så lenge, at en moro sekvens kan bli en forfølgelse, hvis man ikke klarer ta det med humor og selvironi. Men det har gått greit, faktisk så greit at vi har tatt med det beste av det på DVD-ene. Et eget Harald og Bård-spor.- Mange av replikkene fra filmene har fått klassikerstatus - har du noen favoritter selv? - Ja da. «Du er jo ikke engang lesbisk, Mona!» En replikk jeg sier til min kone Hilde Grythe i «Drømmeslottet». Eller «Jeg har ikke pult på fem år jeg, Atle», som Jorunn Kjellsby sier til sin fraskilte mann, og ikke minst hans svar: «Det er gudskjelov ikke mitt problem!» - Og ellers, da? - Ellers har det vært deilig å lese anmeldelser i dag. Store fine oppslag, med seriøs mottakelse.

Foto: FRANK LUDVIGSEN