– Det er helt fantastisk at vi får gjøre denne forestillingen igjen. Mekatonia er noe folk neppe har sett maken til, og forestillingen gir en sterk opplevelse av noe unikt, sier Anne Marit Sæther i Cirka Teater.

For to år siden ble den originale forestillingen satt opp for over 2000 publikummere i Dokkparken i Trondheim. Nå kommer en videreutviklet forestilling av Cirka Teater og Alpaca Ensemble.

– Vi har laget en betydelig større innstallasjon til den første delen som handler om de gamle mekaniske verkstedene. Hjul og piper løftes i været, og det hele blir til slutt til et stort skip, sier Sæther.

Ensemblet er også utvidet i år med ti nye skuespillere og én ny musiker.

Balanserer i høyden

Mekatonia er en konsertforestilling som skildrer det harde arbeidet i det tidligere industriområdet på Nedre Elvehavn i Trondheim. Nesten 30 personer er involvert i prosjektet. Cirka Teater har utviklet et tverrkunstnerisk møte mellom et visuelt scenespråk og samtidsmusikk, og det kom mange gisp fra publikum når de så musikerne balanserer på de skulpturelle installasjoner. Scenograf Gilles Berger og komponist Eirik Hegdal har fortsatt og la seg inspirere av Nedre Elvehavns historie og utvikling i Trondheim. I år blir det nye elementer i både scenografi og musikk.

– Jeg gleder meg til å oppleve den magiske stemningen som vi vet at dette skaper. Og jeg gleder meg dele denne opplevelsen med publikum, sier Sæther, som håper værgudene vil være på deres side under den to timer lange forestillingen.

– Vi følger nøye med på værmeldingene. Vi var utrolig heldige med været for to år siden, og håper det samme skjer i år, sier hun, og har nok de vaierbalanserende musikerne i bakhodet når hun sier dette.

Avslutning

Med Mekatonia II markerer Cirka Teater avslutningen på et innholdsrikt 30-års jubileum.

– Det blir et spektakulært og massivt punktum. Vi håper å sette et stort avtrykk etter oss, som en fin avslutning på feiringen vår, sier Sæther.

Gratisforestillingen spilles både mandag og tirsdag i Dokkparken, i forbindelse med Trondheim Kammermusikkfestival.

Kunstnerisk leder i Trondheim Kammermusikkfestival, Sigmund Tvete Vik mener konsertforestillingen Mekatonia er et godt eksempel på at det klassiske miljøet i Trondheim er nyskapende og vitalt.

– I Trondheim er vi ikke så nøye på båssetting, og det gjelder spesielt den nye generasjonen. Trondheim er med på å vise vei, det var Mekatonia et eksempel på, sier Tvete Vik.

Spektakulært: De musiserende akrobatene trollbandt publikum under Mekatonia i Dokkparken i 2012. Foto: Rune Petter Ness