Flere av museene i byen opererer med rause åpningstider i de kommende helligdagene, mens andre praktiserer en langt stillere uke.

De største motsetningene er Ringve Museum, som har åpent hver dag, og Trøndelag Folkemuseum, som like konsekvent holder dørene lukket. På det siste stedet har man riktignok «gravd seg ned» av spesielle grunner. Påsken brukes til vedlikeholdsarbeider, som også betyr at serveringen er innstilt på Café Bagle.

På Sverresborg gjelder det altså å snu i tide, eventuelt fortsette museumsløypa videre til sentrum. På Kalvskinnet ønsker Vitenskapsmuseet velkommen i dag fra kl. 10 til 16 samt skjærtorsdag kl. 12-16. Deretter skalkes dørene frem til 2. påskedag kl. 12.

Kunstindustrimuseet i Munkegata har nettopp åpnet sin store utstilling av brudekjoler. Den store paraden i hvitt fortsetter utover i påsken, bl.a. med omvisning ved Karin Sinding både skjærtorsdag og påskeaften kl. 13.

På toppen av gaten holder Nidarosdomen og Museet i Erkebispegården portene åpne skjærtorsdag kl. 12-16. Påskeaften har publikum adgang 11-15, 1. påskedag 12-16, mens det langfredag og 2. påskedag holdes stengt. I Erkebispegården er de skinnende Riksregaliene et godt alternativ til den klareste påskesol.

Vitensenteret i Kongens gate 1 fortsetter med å spre teknisk og naturvitenskapelig kunnskap påsken igjennom. Et fast dagsprogram med aktiviteter gjelder for hele perioden fra kl. 12 til 17, med bl.a. laging av smør og is, orientering om stjernehimmelen og demonstrasjon av vindtunnel.

Rockheim vil det svinge som vanlig i dagene fremover, uansett om de er hellige eller ikke. Åpningstiden er 11-16, med unntak av 2. påskedag da museet er stengt, som på mandager ellers.

Øst i byen går også solen så vidt bare ned i påskedagene. Ringve Museum byr på alle sine herligheter både inne og ute. Kafeen er åpen, benkene er satt ut i gårdsrommet, og i den botaniske hagen står vårblomstene i fullt flor.

Når det gjelder de øvrige museene, gjelder det å lytte til erfarne museumsbrukere, eventuelt banke på og håpe på at noen er hjemme...

Ringve museum, Kunstindustrimuseet og Rockheim er tre av museene som holder åpent store deler av påsken.