Det er dyrt å være norsk student i utlandet, men detlønner seg fordi man får unik utdanning og unik kunnskap. De er også ettertraktet i næringslivet. Språket er viktig Scholl of Orientel and African Studies. Vi møtte Eivind Fjeldstad (med brun lue) og samboer Sigrun Marie Moss. Foto: JON HAUGE

- Vi er oppriktig bekymret for nedgangen. Det er verken bra for næringslivet eller samfunnet for øvrig at antallet norske utenlandsstudenter stuper, sier Anders Fjelland Bentsen, president i ANSA til Studmag. ANSA er Studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet.

Nedgangen er størst blant studentene i engelskspråklige land som Storbritannia, USA og Australia. Frankrike og Tyskland har også fått færre studenter fra Norge. Nedgangen har pågått siden 2004, og ikke på ti år har antallet gradsstudenter i utlandet vært så lavt som nå. Fra januar i fjor til januar i år har nedgangen vært på drøyt 700 studenter. Den viktigste årsaken er ifølge ANSA reduksjonen i pengestøtten, skriver VG.

- Du må ta opp mer lån og får mindre stipend. Dette fører til at nedgangen er størst i land der du må betale mest i skolepenger. Eksempelvis i Storbritannia, sier Fjelland Bentsen.

Bedre enn hjemme

Unntaket er medisinstudier i Mellom-Europa, eksempelvis i Polen og Ungarn.

- Hva er problemet med at nordmenn studerer her hjemme?

- I tillegg til det faglige utbyttet, lærer du andre språk, og blir kjent med en annen kultur og får bedre samfunnsforståelse. Det er heller ikke slik at lærestedene i Norge er bedre enn i utlandet, tvert imot finnes det masse universitet utenlands som er rangert langt over de største universitetene i Norge. Både næringsliv og det norske samfunnet trenger folk med internasjonal erfaring og - ikke minst - som er mobile, som er villig til å flytte på seg fordi jobben krever det. Anerkjennelsen av studier utenlands vokser også her hjemme, utenlandsstudenter bruker eksempelvis ni timer mer på studier i uken enn studenter i Norge, sier Fjelland Bentsen.

Han viser til at studenter i andre land blir stadig mer internasjonaliserte og studerer et annet sted enn hjemlandet. Trenden her hjemme er motsatt.

Sjekk først

Skal du studere utenlands, bør du gjøre grundige undersøkelser før du velger studier. Vær veldig bevisst i forhold til kvalitet, og stol ikke blindt på rangeringslister. Sjekk ANSAs tipsliste på ansa.no.

- Et godt tips er å snakke med personer som har studert eller er studenter på universitetet du ønsker å studere på, sier Anders Fjelland Bentsen.