Av alle klassiske krigsdrama som Hollywood har produsert gjennom filmhistorien er kanskje «The Guns of Navarone» en av de som har tålt tidens tann best. Og kanskje er dette fordi regissør J. Lee Thompson evnet å sette sammen en gruppe skuespillere som fungerte så prikkfritt sammen. Eller kan grunnen være at filmen lar den store krigen som spiller en så viktig rolle i Alistair MacLeans bok med samme navn, seile sin egen sjø og heller konsentrerer seg om å fortette dramaet menneskene i mellom.

Uansett hva grunnene kan være så er «The Guns of the Navarone» en minst like severdig film i dag som den var i 1961. Ikke riktig på nivå med monster-filmen «The Longest Day» fra året etter, men likevel en av de aller flotteste krigsfilmene satt til 2. verdenskrig som ble laget på 60-tallet.

Fortellingen om hvordan Capt. Keith Mallory ( Peck), Corporal Miller ( Niven) og Col. Andrea Stavrov ( Quinn) klarte å uskadeliggjøre de fryktede tyske kanonene på den greske øye Navarone er forlengst blitt filmhistorie, og filmen makter fortsatt å pensle ut dette menneskelige dramaet i nøyaktige oppmålte porsjoner.

EKSTRAMATRIALE:

Nå er det riktignok ingen "director`s cut" av filmen vi får her. Derimot en nyutgivelse av filmen i sin opprinnelige lengde. Men vi må alikevel notere et par pluss i margen for ekstramatrialet. Her finnes et usedvanlig underholdende kommentatorspor, samt et par velgjorte dokumentarer fra både innspilling og prosessen bak. Ekstra-disken er riktignok ikke fylt til randen av godbiter, men både billedgalleriet og trailerne som følger med er snadder for elskere av klassisk krigsdramatikk fra 60-tallets Hollywood.