29. april i Olavshallen er det fansen som bestemmer hva Tysland og bandet skal spille – de har 169 låter å velge i på hjemmesiden trønderfestival.no.

- Det er underlig, jeg har vært bakpå i 40 år, og plutselig sitter jeg her og snakker om en konsert som er over et halvt år frem i tid, ler Terje Tysland.

Terje Utaker, primus motor for blant annet Trønderfestivalen i Gran Canaria og nå denne Ønskekonserten, syns ikke det er like underlig å stelle i stand dette.

- Terje har en fast stamme låter han spiller på sine konserter, men har skrevet langt flere, over 250 låter. Nå er 169 av dem med i avstemningen, den har pågått noen dager nå, og en ser tydelig spredning i stemmene, sier Utaker.

- Det er nok «Send meg en øl», «Bøgda mi», «Heile livet» og noen fler som får mest stemmer, så de mest kjente låtene vil fortsatt være med, men jeg håper at det blir et titalls låter det er lenge siden vi har spilt også når frem, sier Tysland.

Han har gått gjennom låtene gjennom en 40 år lang solokarriere i det siste, og blitt overrasket over møtet med noen av dem, noen hadde han rett og slett glemt.

Har tapt rettigheter til egne låter

Men de aller eldste har ikke gått i glemmeboka. Låtene på «Stakkars klovn» har vært med Tysland hele veien, og spesielt i det siste når han har et band som i antall og kompetanse matcher de noe krevende arrangementene til disse låtene. I februar er det 40 år siden hans klassiske debut, og «revansj» overfor Åge Aleksandersen og Prikken Wallum som hadde enerett som låtskrivere i Prudence. Men albumet finnes ikke på strømming, og Terje Tysland er et klassisk eksempel på en artist som må lide for elendige kontraktsforhold for norske musikere mens musikkbransjen var ung. På mange av hans egne innspillinger sitter andre med rettighetene. Ikke bare har han tapt inntekter gjennom mange tiår, han kan ikke utnytte sine gamle innspillinger, er prisgitt at andre gjør dem tilgjengelig.

- Jeg har ikke gitt opp denne kampen. De gamle låtene skulle være mitt gull i pensjonisttiden. Med min rockelivststil passer jeg ikke som minstepensjonist, sier Tysland med et smil.

Planlegger nyinnspilling av Stakkars klovn

Det er derfor mange god grunner til å spille inn «Stakkars klovn» og gi den ut i ny utgave til jubileet i februar.

- Jeg har ikke tenkt å synge selv, men velge vokalister som passer til hver låt. Jeg har snakket med flere kjente norske artister og alle har takket ja. men jeg vet ikke ennå om det blir noe av.

- Hvorfor skulle det ikke bli noe av?

Notorisk latsabb

- Jeg er en selverklært notorisk latsabb, og dette blir jo ganske mye styr, sier Tysland.

- Lat du? Du holder da på med noe hele tida, sier kona Unni.

- Ja, ja, jeg må bestemme meg i løpet av måneden, og så eventuelt gjennomføre det i september, sier Tysland, som til latsabb å være har hatt en travel konsertsesong som blir avsluttet med konsert på Knarren på Hitra fredag kveld.

Han bor store deler av vinteren på Gran Canaria, sommeren er han på gårdsanlegget i Driva, der han også i år har gjennomført sin tradisjonelle tunfest der et tusentalls til dels langveisfarne gjester kommer.

Bruker hele pensjonen på Tysland

Det er blitt mange unge folk som er kommet på konsertene i sommer, tredje generasjon tyslandfans, og det er stas.

Men det er stas også å møte eldre fans. Etter konserten spurte et østlandsbasert par om ikke Tysland snart igjen skulle ha konsert i Oslo, for de brukte nesten hele pensjonen sin på å reise rundt på Tysland-konserter.

Som ung musiker tenkte Terje Tysland at et liv med rock etter at han var 28 år som en utenkelig, nå er det utenkelig å noen gang slutte.

- Jeg synes det er minst like morsomt å spille som før, men det er mer stusselig å reise, så jeg har nok vært for mye i Midt-Norge i de siste årene. Jeg har ikke minst et stort og flott publikum i Rogaland som jeg sjelden får møtt, sier Tysland, som i vår fikk sine låter spilt som jazz i Trondheim jazzfestival og for tiden jobber med korarrangement for en kirkekonsert på Inderøy. I høst skal han også på turne i fastlandsspania med Reidar Larsen og i vinter venter en festival i Thailand. – Jeg er litt bekymret, jeg får nesten ikke tid til å være i Gran Canaria, sier bare nesten-pensjonist Terje Tysland (65).

foto
Notorisk latsabb: Terje Tysland inviterer til ønskekonsert, og vurderer dessuten nyinnspilling av sitt klassiske debutalbum «Stakkars klovn». Hvis han gidder. Foto: Morten Antonsen
foto
Ikke lenger bandbuss: Det blir ikke like stusselig å reise når Terje Tysland kjører til og fra konsertene i sin egen Chevrolet Corvette. Foto: Morten Antonsen Foto: Morten Antonsen