Hvert år får fem produsenter tittelen «Årets produkt» på Trøndersk matfestival. Ifølge hjemmesiden til festivalen er målet med kåringen å løfte frem og gjøre stas på de gode råvarene og produktene som produseres i distriktet. I år ble over 60 produkter fra utstillerne sendt inn til vurdering, og disse ble alle grundig smakt og smattet på av årets jury.

Årets jury besto av Renee Fagerhøi som er festivalkokk under Trøndersk matfestival 2016, Thomas Borgan fra Kontrast Catering og Mikael Leiknes fra Mathall Trondheim. Til slutt ble vinnerne i fem ulike kategorier kåret på hovedscenen på Torvet.

Se også Adressa-journalist Roy Tommy som smakte seg gjennom matfestivalen: - Oi,oi,oi, den var det mye smak i!

Fjerde generasjon røyker

Én av de glade vinnerne ble Gjerts Emilsen fra Gjerts Gourmet. Han vant i kategorien sjømat.

- Vi vant med vår einerrøkte laks, og det føles veldig, veldig bra, sier Emilsen som har holdt på under navnet Gjerts Gourmet i ett års tid. Men han har langt mer erfaring enn det.

- Jeg er fjerde generasjon som røyker laks, og som det står på emballasjen vår så er dette et produkt helt fra 1916. I hundre år har familien holdt på og selv har jeg vært med i driften i 20 år, sier Emilsen. Gjerst Gourmet holder til i Rørvik og har bare to heltidsansatte.

Lokal kysteiner

- Hva er hemmeligheten bak din einerrøkte laks?

- Jeg kan jo ikke røpe det, flirer Emilsen. Men litt kan han da fortelle likevel:

- Jeg bruker god tid, hele prosessen tar åtte-ni døgn. Laksen saltes og tørkes både før og etter røykingen og så bruker jeg kysteiner plukket lokalt, den har en naturlig saltsmak. Med riktig eine og tørking både før og etter, så får laksen en veldig intens og god smak, råper Emilsen. Gjerts Gourmet vokser jevnt og trutt, og vil gjerne vokse enda mer.

- Jeg har investert i nye lokaler og kan godt doble produksjonen uten problemer. Nå håper jeg flere butikker tar oss inn, i dag er produktene våre kun å få kjøpt i Nord-Trøndelag, sier Emilsen.

Juryen sier dette om den einerrøkte laksen til Gjerts Gourmet: «Fast og fin konsistens på laksen, tørr på den riktige måten. Naturlig og god einerrøyksmak, og en fin balanse av sukker og salt – et godt tradisjonsprodukt».

Geitost ble årets produkt

Men det som matfestivalen selv beskriver som den gjeveste prisen; «Årets produkt», gikk til Grindal Ysteri med geitosten Myrull. Grindal Ysteri er et lite, økologisk håndverksysteri som yster av fersk og upasteurisert melk fra egne dyr. Om Myrull sier juryen: «En helt fantastisk balansert geitost. Deilig, kremet konsistens, med passe smak av geit. God saltfordeling, og et perfekt syrenivå – denne osten er helt på høyde med andre fantastiske geitemelksoster fra Frankrike.»

Vinneren i kategorien land ble Mosbøen Gård, som vant med sitt flatbrød med smak av ramsløk. «Så godt, så vellagret», sier juryen.

I kategorien økologisk fikk Reins Kloster pris for sin bringebærsorbé, mens i kategorien nykommer var det ifølge juryen særlig et produkt som skilte seg ut, det var Meium Sjokoladefabrikk sin sjokolade med øl.

foto
Glad vinner: Juryleder Renee Fagerhøi (til venstre) kunne gi Turid Nordbø (til høyre) fra Grindal ysteri i Rennebu prisen for Årets produkt under Trøndersk matfestival. I midten: Konferansier Marte Hallem. Foto: Trøndersk matfestival/Torleif Kvinnesland