– En advarsel fra UD er i utgangspunktet det eneste som kan få oss fra å dra til Kamerun, sier kompanimedlem Aud Kristine Horseng.

På en pressekonferanse fredag formiddag uttalte Margaret Chan, sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO), at ebola-utbruddet i Vest-Afrika er ute av kontroll, og at smitten sprer seg. Ebola-epidemien startet i mars og har rammet Guinea, Liberia og Sierra Leone hardt. Norske myndigheter fraråder folk å reise til disse landene. Sykdommen har også spredt seg til Nigeria og Senegal, og i Kamerun har grensen til nabolandet Nigeria blitt stengt på grunn av smittefaren.

– Vi har hatt ebola-utbruddet i bakhodet under hele planleggingsperioden, det er selvsagt ubehagelig og vi følger aktivt med på hvordan situasjonen utvikler seg, sier Horseng på vegne av kompaniet. Det har likevel vært relativ enighet innad i gruppa om å gjennomføre reisen til Kamerun, selv om bekymringen for situasjonen i Vest-Afrika er der.

– Enn så lenge er vi fast bestemte på å reise.

Ville ha norsk teater

Fem damer med bakgrunn fra skuespillerutdanninga på HiNT dannet den trønderske teatergruppa Konstellasjonen i 2010. Frem til nå har de satset utelukkende på produksjon og oppsetning av teaterforestillinger for barn. Den nonverbale forestillingen «Over stokk og stein», som er planlagt vist på African Theatre Festival for Children and Young People i Kamerun, har allerede blitt vist på turneer i Norge og Frankrike.

– Å bli invitert til Afrika er ikke akkurat dagligdags, først kunne vi ikke helt tro det, sier medlemmene i det trondheimsbaserte kompaniet, som spesielt har utforsket visuelt teater uten ord med tanke på framvisninger utenfor Norges grenser. «Over stokk og stein» er en del av en trilogi, opprinnelig laget for barn i alderen tre til fem år.

– Unger i den alderen er opptatte av deling, av mine og dine ting, og vi skapte karakterene kronkelmonkene ut fra denne tematikken. Kronkelmonkene er verdens tjukkeste, og bor i en jordhaug. Det er store rumper og mye rytmer i forestillingen, forklarer skuespillerne.

Den afrikanske festivalen ønsket spesielt en norsk produksjon i år, og fikk anbefalt Konstellasjonens oppsetninger. Festivalen viser teater fra hele verden, og like etter jul fikk det trønderske kompaniet en offisiell invitasjon.

– De ønsket seg litt annerledes teater enn de har selv, og norsk teater har aldri blitt vist før på festivalen.

Kompaniet kjenner ikke til forandringer i festivalopplegget som følge av ebolaepidemiens spredning.

– Vår kontaktperson i Kamerun har ennå ikke nevnt noe om endringer, men vi må spørre ham ut litt nærmere avreisen.

Ut av det trygge

Om Kompaniet drar til Kamerun som planlagt, skal skuespillerne ha opptil seks forestillinger i hovedstaden Yaounde.

– Vi er æresgjester og er spente på hva det kan bety av ekstra fasiliteter, ler skuespillerne.

– Dette er en stor happening for oss, vi ser frem til å møte et stort internasjonalt nettverk av teaterfolk og oppleve kunstnerisk utveksling. Samtidig blir vi rykket ut av den trygge verdenen vi er vant til på turne i Norge, der hovedproblemet er antall pålegg til frokosten. Nå skal vi til et sted der det handler om liv og død, sier kompanimedlem Janne Brit Rustad.

– Det er absolutt et kunstnerisk potensial i en slik opplevelse, og jeg håper at vi får muligheten til å kjenne på det potensialet der nede, når alt kommer nærmere innpå.

Kompaniet har forventninger til en mangfoldig kulturopplevelse i Kamerun, både på godt og ondt, og ser frem til å delta i alt som er uvant.

– Og så håper vi jo det vil generere nye jobber også. Vi er i en rar situasjon akkurat nå, det er snakk om en stor reise som vi har forberedt oss på i lang tid, og så blir det kanskje ikke noe av. Mange kan synes det er merkelig, men vi planlegger fortsatt som om vi skal dra til Kamerun.