– Det blir et møte mellom klovn, musiker, de aller minste ungene, ur-instrumenter og kjøkkenskuffen, forteller Janne Brit Rustad ivrig.

Rustad er scenekunstner og daglig leder for Konstellasjonen som i løpet av de siste fem årene har utviklet og satt opp stykker for barn mellom 0–9 år. «1 2 3 Nå begynner det!» er et samarbeid med fløytist Laila Totsås og scenograf Berit Haltvik With. Når Adresseavisen møter dem er Rustad og Totsås i full gang med og utforske lyder som kan oppstå mellom kjøkkenbestikk og en tverrfløyte.

– Vi er inspirert av at man kan kjøpe de dyreste lekene til unger, men at man faktisk bare kan åpne opp skuffene, så har de prosjekter for alltid.

– Ja, ofte velger barn kjøkkenskuffen fremfor lekene, skyter Totsås inn.

Ungene møter kjente objekter, men de blir brukt på en annen måte, fortsetter Rustad.

Forskningseksperiment

Hun forteller at stykket er et forskningseksperiment og at det vil fokusere på kontakt og nærhet med publikum.

– Vi har allerede vært i flere barnehager og jobbet tett med målgruppen. Det er slik forestillingen utvikles videre, og det er dem vi må bruke. Vi som voksne kan alltids ha en idé om hva som passer, men vi må møte ungene for å se.

«1 2 3 Nå begynner det!» har premiere i oktober, og duoen gleder seg til å reise rundt til barnehager og opptre der de blir invitert. Totsås og Rustad mener det både er spennende og utfordrende å jobbe med et såpass fleksibelt stykke.

Omskaper rommene

– Det legger noen føringer ettersom man møter forskjellige rom. Vi tar med vår verden inn i deres, og omskaper rommene vi kommer til, sier Rustad.

– Hvordan pleier barna å respondere?

– Noen er aktive med en gang mens andre er mer tilbakeholdne, men det er ingen som sitter i ro hele tiden. Stoffene og kjøkkenredskapene vil være tilgjengelig for dem, så det er mye som er håndgripelig, sier Totsås.

Rustad forteller at det har vært en oppsving i tilbud for de aller minste barna de siste årene, mye takket være satsingen fra Norsk kulturråd. Nå håper hun bølgen vil fortsette.

Satsing på de minste

– Selv om det har vært en satsingsperiode betyr det ikke at man kan legge det bort og si at man har gjort nok for de aller minste. Det er noe som må ligge der hele tiden.

Konstellasjonen har skapt fem forestillinger i løpet av fem år, og har opplevd stor pågang. De har turnert i Europa og Afrika, og spilte senest for fulle hus under Juba Juba-festivalen i Trondheim tidligere i sommer. Foruten «1 2 3 Nå begynner det!» setter de blant annet opp «Ut av det blå» under Olavfestdagene.

– Det vi driver med ligger naturlig for unger, og vi er opptatt av møtene. Her får man lov å delta, sier Rustad.

- Vi kunne lett ha laget en klovneforestilling og bare underholdt i tjue minutter, men det er barna vant med fra når de ser på tv og iPad. At de får være med inn skjer ikke så ofte, mener Totsås.

Begge er i tillegg til å være musiker og scenekunstner utdannet pedagoger, og har erfaring og kunnskap om målgruppen. Nå ønsker de å utfordre seg selv og se hvor langt de tør å gå i forhold til å åpne opp scenerommet.

– Barna får lov å være med ut fra sine egne behov og ønsker. Det er det som er så spennende. Vi forholder oss til det som skjer med ungene, og det blir et unikt møte som bare skjer der og da. Akkurat det vil aldri skje igjen, sier Rustad.

- Klovnen er en karakter som må ha kontakt. Han hører hjemme hos publikum, ikke på scenen. Han er en direkte karakter, sier Janne Brit Rustad. Foto: Sarah Winona Sortland