Sent lørdag kveld ble det klart at seks av ni priser forblir i Trøndelag etter at alle hedersbevisningene var fordelt etter årets revyfestival. I det fullspekkede sirkusteltet rådet det en euforisk og Norge-Brasil-lignende stemning da juryens 20 favoritter etter tre dager med revy ble vist i finaleforestillingen. Flere av aktørene måtte ta pauser midtveis i framføringene sine på grunn av den sterke publikumsjubelen, som av Sintef har blitt målt til over 110 desibel under festivalen. Det var til slutt to personer som satt igjen med det meste av oppmerksomhet.

Kari og Sveinung

Sveinung Kveli fra Lierne tok sin tredje og fjerde Høylandet-pris for sin framstilling av den verdikonservative og hjelpeløse formannen i stykket «Indre Namdal Spællmainnslag». Og Karin Sandodden i Skatvalsrevyen ble kalt opp på scenen tre ganger for å ta imot priser for sin satiriske barnevise om storpolitikk som leverte et og annet velrettet spark til Bondevik og Bush. Til slutt satt hun igjen med prisen for beste vise, NRKs radiopris og prisen for beste tekst, som hun deler med Terje Stamnes.

- Sveinung har alt

Men det var Sveinung Kveli som stjal showet. Alle ville etterpå ha et ord med 40-åringen, som er bosatt i Namsos. Og alle er enige om at han er et stort talent. Jurymedlem Halvdan Sivertsen sier det slik:

- Sveinung har alt en artist skal ha. Man blir glad med det samme man ser ham. Jeg blir bare mer og mer imponert for hver gang jeg ser et revynummer av ham. Han burde jobbe profesjonelt og møte mer publikum over hele Norge.

Kveli selv virket brydd over all oppmerksomheten, men sier at han gjerne reiser rundt med revynumrene sine så lenge han kan kombinere det med arbeidet, som er innen skogbruk.

Mer på lager

Kvelis signatur er å framstille gammelmodige og naive, men velmenende trønderkarakterer som kan minne litt om Harald Eias figur Thomas André.

- Det er nok en del av meg selv i figurene jeg fremstiller. Og så henter jeg mye fra folk rundt meg. Idéene kan jeg gå og ruge på i et par år før det blir til revynummer, sier Kveli, som hele tiden har merkelige figurer på skissebrettet.

- Det viktigste for meg er å framstille figurer som ingen har sett lignende til før, sier han.

Og det kunne like gjerne vært et annet Kveli-nummer enn «Indre Namdal Spællmainnslag» som hadde vunnet revyprisen. Han deltok nemlig med et lignende nummer under festivalen som ikke ble valgt ut til finalen, til tross for at det vant publikumsprisen torsdag kveld.

- Jeg synes egentlig at det nummeret er bedre, sier han.

ODDVIN AUNE