Du vet følelsen av å være den eneste edru personen på en skikkelig fyllefest? Vel, slik føles det når du ser på NRKs nyskapning «Fylla», der programleder Ole André Sivertsen og hans team av assistenter har gitt seg selv oppdraget med å knuse myter, om nettopp fylla. Å være full på TV er kanskje ikke så kontroversielt for Paradise Hotel-generasjonen, men for alle avholdsfolk og sarte sjeler: Det blir mye drikking. Og pinligheter. Men selv om det til tider er ubehagelig å se på, er det samtidig underholdende og lærerikt. Og i skjæringspunktet mellom vondt, flaut og morsomt skapes det god TV.

I første episode følger vi en kompisgjeng på bygdafest på Toten, komplett med Jägermeister, DDE-gauling og håpløse forsøk på swingdansing i blindfylla, etter at lommelerka med heimbrent har kommet fram fra innerlomma. I andre episode – fire unge vestkantungdommer i Oslo bøtter ned champagne i limousinen på vei til et fancy utested. To høyst forskjellige settinger, men felles for dem begge er at fylla er nådeløst ærlig uansett, og det gjør både rikmannsgutten og bygdagutten like sårbare og nakne for seerne. Det skaper noen fine, mange flaue og noen ganske ekle øyeblikk.

I tillegg til å dokumentere den norske festkulturen, er det i hvert program med et testpanel som skjenkes for å illustrere forskning som er gjort på emnet. Her får vi blant annet dokumentert om fylla gjør deg mer kreativ, hvorfor små personer blir fortere fulle og om det er mulig å bli mindre full hvis man virkelig må skjerpe seg.

Eks Newton-programleder Sivertsen er litt anonym, men leder oss godt gjennom en fin miks av vitenskap og fyllevrøvl, og både produksjon og casting er solid. «Fylla» verken moraliserer over eller glorifiserer drikkingen, men viser oss ganske enkelt hva som skjer når man drikker seg skikkelig full, og det er slettes ikke alltid pent. Men for å sitere programlederen: «Da vet du i det minste det.»

Denne anmeldelsen er basert på de første to episodene, og det gjenstår å se om konseptet er godt nok til å holde seg interessant over seks programmer. Men skulle det bli langdrygt er det bare å ta seg et par øl. Da blir alt skikkelig artig uansett. Det har vi sett på TV.

Premiere 30. oktober på NRK3 kl. 22.20