- Hvis vi får de nødvendige bevilgningene, kan vi etablere et nytt litteraturhus i løpet av 2016, sier litteraturhusets prosjektleder Trond Åm.

Tirsdag ettermiddag orienterte han Kultur- og idrettskomiteen i Trondheim kommune om hvor Litteraturhuset selv ønsker å etablere seg; i lokaler som både har tilknytning til Trondheim folkebibliotek og til den nye Kunsthall Trondheim i Søndre gate.

Litteraturhuset har arrangert forfattermøter flere steder de siste månedene, senest i Dokkhuset rett etter terroren i Paris.

Kunsthallen skal etter planen åpne i nye lokaler i den gamle brannstasjonen i Søndre gate i september neste år. Litteraturhuset vil gjerne etablere seg i samme kvartal samtidig. Der er det plass til både lokaler for debatter og forfattermøter og skrivestuuer. I tillegg er det planer om å etablere nye serveringssteder i kvartalet.

Kan bli et kulturkvartal

- Her kan vi få et helt kulturkvartal. Både kunsthallen og folkebiblioteket er positive til å  samarbeide med oss. Hvis kommunen sier ja, ligger alt til rette for at vi kan åpne samtidig med kunsthallen. Hvis vi får positive signaler nå, kan vi også være med på å utforme lokalene i samarbeid med kunsthallen og folkebiblioteket. Å plassere Litteraturhuset her, vil bli den desidert enkleste og billigste løsningen for kommunen, sier Trond Åm.

LES OGSÅ: Nye steder som forandrer byen

Biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård ønsker Litteraturhuset velkommen. Hun er enig med Åm i at en samlokalisering med kunsthall og bibliotek er en god løsning og at dette alternativet er det letteste å gjennomføre.

- De har hatt flere arrangementer på høyt nivå hos oss i høst, og døra vår er fortsatt åpen. Dette vil bli en fantastisk løsning både for publikum, for biblioteket og litteraturhuset, sier hun.

LES OGSÅ: Var med på litteraturfest om Mykle

Ber om en halv million

I første omgang ber Litteraturhuset om en kommunal ekstrabevilgning på en halv million kroner, slik at de kan opprettholde aktiviteten ut 2016. En slik bevilgning må i så fall skje i forbindelse med budsjettbehandlingen i Trondheim kommune i bystyret i desember.

Deretter kan Litteraturhusets framtid behandles som en prinsippsak i bystyret i januar. Åm mener det er viktig med klare signaler fra kommunen før man går videre og ber om penger fra Fritt Ord. Stiftelsen har tidligere vært svært positiv til å bidra med penger slik at også Trondheim, i likhet med blant annet Oslo, Bergen og Fredrikstad, kan få sitt lenge planlagte litteraturhus.

Mange har helt siden 2008 arbeidet for å etablere en slik møteplass i Trondheim. Flere planer er blitt lansert og mottatt med velvilje. Likevel er de siste, avgjørende vedtakene aldri blitt fattet.

Kunne fått to millioner

I 2012 var det nære på at et nytt kulturhus ble etablert i Huitfeldtgården. Fritt Ord ga tilsagn om to millioner kroner i etableringsstøtte, men kommunen sa til slutt nei. I stedet bevilget bystyret etableringsstøtte på 300 000 kroner hvert år i tre år framover. Håpet var da at litteraturhuset kunne starte senest i løpet av 2016.

Trond Åm mener tiden nå er inne, ikke minst fordi flertallet i formannskapet under en orienteringssak i fjor stilte seg meget positive til planene.

Vil opprettholde aktiviteten

Selv om de mangler egne lokaler der de kan ta imot publikum, har Litteraturhuset stått bak en rekke arrangementer i 2015. De har blant vært med på å arrangere Trondheim litteraturfest og hatt besøk av flere forfattere.

- I januar får vi besøk av Vigdis Hjorth og flere andre forfattere. Vi skal også ha et arrangement i Nidarosdomen om litteratur og religion, og vi har planlagt flere debattmøter om radikalisering av muslimsk ungdom. For å opprettholde aktiviteten, trenger vi en ekstrabevilgning. Da slipper vi å stenge Litteraturhuset før vi eventuelt flytter inn i kulturkvartalet i Søndre gate. Hvis vi får den løsniingen vi ønsker, slipper vi å binde oss tiil en kostnadskrevende bygningsmasse, og vi kan konsentrere oss om det som er det viktigste for oss; å gi Litteraturhuset et innhold, skape et godt miljø og gode arrangementer, sier Trond Åm.

foto
Husløs: Mangler hus, men har ideer. Litteraturhus-leder Trond Åm vil snart legge fram et nytt prosjekt. Foto: VEGARD EGGEN