Pål Sverre Hagen, opprinnelig innehaver av rollen som kong Olav under årets spel på Stiklestad, er hjemme igjen i Stockholm etter helgens rideulykke og operasjon av høyrearmen på Levanger Sykehus.

–Det er klart du blir preget av en slik operasjon, sier en noe medtatt skuespiller på telefon fra Sverige.

Rideulykken skjedde lørdag kveld, under første gjennomgang av spelet i sin helhet. Prøven foregikk i mørke, med bruk av lyskastere.

LES OGSÅ: Årets konge må trekke seg etter rideulykke

Ble fintet ut

–Risikoen for ulykker er alltid størst på prøver, det er et sårbart punkt i prosessen enten det er speløving eller filminnspilling. Slike dager er alltid litt kaotiske for både folk og dyr, og mye var nytt for både hesten og meg. Vi jobbet med å lære en spesiell rute, forteller Hagen.

Da hesten gjorde en uventet og brå bevegelse, mistet han balansen og tok seg for med høyre arm idet han falt av. Fallet skjedde fra en betydelig høyde, og resultatet ble et stygt armbrudd som krevde operasjon.

–Det kunne ha gått bra, men det gikk dårlig. Det er mye kraft i en hest, og idet vi skulle forberede galopp var vi i et øyeblikk uenige om retningen. Jeg ble fintet ut, sier Hagen.

–Å avbryte er siste utvei

Kolleger og helsepersonell ilte til med en gang etter fallet, og det ble fort tydelig at det dreide om noe mer enn en brist i armen. Hagen følte seg uvel og ble umiddelbart kjørt fra Stiklestad til Levanger Sykehus av politi som var til stede under prøven.

Hagen vurderte først å fortsette i rollen som kongen, men med gipset arm.

–Hadde det vært et greit nok brudd, kunne det vært spennende å spille konge med gips, sier han.

Omfanget av skaden viste seg imidlertid å være for stor, og da regissør Marit Moum Aune greide å finne en erstatter i Pål Christian Eggen, ble det avgjort at Hagen ga rollen som konge i årets spel videre til ham.

–Å avbryte er alltid siste utvei, det gir en veldig flat følelse, men the show must go on, sier Hagen.

Tøffe forhold

Under lørdagens prøve var han sikret med både hjelm og vest, og Hagen ønsker ikke å legge skyld på manglende sikkerhetsrutiner. Han har rideerfaring fra tidligere, og forteller at han var godt kjent med hesten han red på under øvelsen på Stiklestad.

–Jeg trøster meg med at mange som har ridd et helt liv, også faller av hesten til tider. Dessverre er skuespillere sårbare for slike hendelser, og utendørsspel er en tøff måte å fortelle en historie på. Man gjør sine egne stunts, håndterer ekte våpen og levende dyr, og tillegg har du vær- og vindforhold som forandrer seg hele tiden.

– Det er også krevende for hesten, selv om den er godt vant med speltilværelsen, med lyskastere og andre hester og mye folk. Det var en uheldig ulykke, fastholder han.

Hagen innrømmer at det er trist for sin egen del å ikke få spille kongen, men sier det er lettere å leve med når han vet at det fortsatt vil bli et flott spel på Stiklestad. Han er full av lovord om Pål Christian Eggen, som steppet inn på svært kort varsel.

Vil tilbake

Hagen utelukker ikke at han kan bli neste års konge på Stiklestad.

–Jeg har prøvd i flere år å få spelet inn i kalenderen, og i år hadde vi funnet en luke. Det hadde vært veldig kjekt å komme tilbake på et tidspunkt og gjøre jobben ferdig. Vi får se an når det kan la seg gjøre, sier han.

–Nå håper jeg armen blir helt fin igjen. Jeg er takknemlig for at det gikk så bra som det tross alt gjorde, rideulykker kan være skumle greier. Jeg har fått en deilig titanplate i skjelettet, og slipper gipsen ganske snart. Nå har jeg fullt fokus på restitusjon, og har det etter forholdene bra. Klart jeg er skuffa over at hæren min står der på Stiklestad og har fått ny konge. Jeg skal tenke på dem, og holdes oppdatert av Eggen om troppene våre, sier Hagen med smil i stemmen.