I siste halvdel av mai reiste avgangsstudentene ved skuespillerutdanningen i Verdal til Chile for å fremføre et helt spesielt stykke.

«Ambassadøren» forteller historien om den norske ambassadøren Frode Nilsen som reddet mange liv etter militærkuppet i 1973.

Da Augusto Pinochet kom til makten i landet, ble politiske partier forbudt og mange politiske motstandere fengslet. Nilsen reddet en rekke mennesker, blant annet ved å gi dem asyl i den norske ambassaden i Santiago og senere smugle dem ut av landet.

Studentene fremførte stykket foran ni fullsatte saler.

Et nasjonalt traume

- Vi fikk fantastisk respons fra publikum. Både de folkene som hadde en personlig relasjon til kuppet, samt de teaterinteresserte. Det var et eventyr på alle vis, sier Asgeir Skrove.

Skrove er førsteamanuensis ved skuespillerutdanninga og har skrevet musikken til stykket.

Pinochets brutale diktatur skulle vare i 17 år. I ettertid er folket i Chile delt i forhold til perioden.

- Det er et stort nasjonalt traume for dem. Noen orker ikke å prate om det, andre vil holde historien levende. Vi fikk mange ulike typer reaksjoner.

Publikum hyllet ambassadøren

Et av de sterkeste øyeblikkene oppsto etter en av forestillingene, da Frode Nilsen ble hyllet av folk i salen.

- Under applausen reiste en hel rad med publikummere seg. De holdt opp hver sin plakat med en bokstav, som til sammen dannet setningen Graciaz Mr. Nilsen, forteller Skrove.

Dette var folk som enten hadde sittet i fengsel, som hadde fått hjelp av ambassadøren, eller som hadde hjulpet ham i hans arbeid.

- Å få en slik type respons er rørende, en opplevelse man aldri glemmer. Jeg tror det vil være skjellsettende for de unge skuespillerne å oppleve at teater kan være viktig på den måten, sier han.

Chilensk presse dekket også forestillingen (se her, her og her), blant annet med intervjuer av regissør og førstelektor ved skuespillerutdanninga Rodrigo Malbrán.

Siste forestillinger på hjemmebane

- Er historien om Frode Nilsen kjent i Chile?

- Nilsen reddet livet til veldig mange i tiden etter kuppet. Alle chilenere som har flyktet til Norge kjenner historien godt. I diplomatkretser er han en legende, og står som en bauta i humantitet og medmenneskelighet i det som var en svært krevende situasjon. Det er mange i Chile som har sterke erfaringer fra denne tida.

Monthy Pytonsk-feelgood, TNT og rai rai  i Trøndelag Teaters store musikalsatsing neste år

Etter forestillingene i Chile ble «Ambassadøren» fremført to ganger under Festspillprogrammet i Bergen tidligere denne uka.

Søndag og mandag blir stykket vist for aller siste gang, i Tindved kulturhage på Verdal.

Etter en av forestillingene ble ambassadør Frode Nilsen hyllet av publikum: Flere i publikum holdt opp hver sin plakat med en bokstav, som til sammen dannet setningen Graciaz Mr. Nilsen. Foto: Andrea Gutierrez