«The times they are a-changin`» sang Bob Dylan i 1964. Lite visste vel han da at nettopp disse ordene skulle komme tilbake og hjemsøke både ham selv og resten av musikkindustrien 52 år senere. For det prestisjetunge musikkindustri-magasinet Billboard kom i natt med en melding om at musikkbransjen har sitt verste år siden målingene startet i 1991. Paradoksalt nok så meldes det samtidig om at det lyttes mer på musikk nå enn noensinne før.

Les også: Skarp sutring

Les også: Kritiserer NRK

Vinyl og strømming øker

Salg av album falt med 13,6 prosent med bare litt over 100,3 millioner solgte enheter. Aller mest merkes dette i salg av fysiske CD`er som har gått ned 11,6 prosent bare i årets seks første måneder. Salget av vinyl derimot, har vokst med 11,4 prosent.

På strømmesiden så er det stadig vekst ( selv om dette ikke  betyr at artistene og plateselskapenes inntekter øker  proposjonalt). Det ble strømmet 208,9 milliarder låter i tidsrommet 1. januar til 6. juli 2016. Dette er en økning på hele 58,7 prosent.

Men noen selger fortsatt

Men det finnes fortsatt artister ( dog kun en liten håndfull) som faktisk selger enheter. Drake er årets vinner i så fall. Rapperens album «Views» ble «konsumert» 2,61 millioner ganger ( hvilket er bransjens samlebegrep for både fysisk og digitalt salg pluss strømming). Av direkte salg så har Drake solgt 1,3 millioner album ( fysisk og digital). Beyonce's «Lemonade» har solgt 1,2 millioner enheter. Dette er selvsagt ingenting i forhold til salget i platebransjens gullår fra 1980 til 2000 der et album som Michael Jacksons «Thriller» klarte å selge utrolige 100 millioner enheter globalt.

Platebransjen er nå inne i en krise der salget av fysiske media ikke blir utlignet av inntektene fra strømming.