Trond Giske klippet snora da Ringve Museum innviet både nybygg og ombygde lokaler i ettermiddag.

Etter en høytidelig åpningsseremoni med taler fra direktør Peter Andreas Kjeldsberg, styreleder Per Ivar Maudal og Randi Stene, samt en vokalhyllest fra Trondheim Voices, var det nærings- og handelsminister Trond Giske sin tur. Han foretok den offisielle åpningen av nybygget, og benyttet anledningen til å understreke hvor viktig det er å sette sitt preg på  historien gjennom slike bygg.

Setter preg  på byen

- Ringve er en nasjonal og internasjonal institusjon med stor betydning langt utenfor Trondheims grenser. Når det gjelder det moderne uttrykket på nybygget så vil jeg si at samtida vår også en gang blir historie, og derfor er det viktig at  vi også setter preg på byen på vår måte, sa Giske før han klippet snora, og med det åpnet nybygget som huser både den splitter nye utstillingen «Janitsjar - fra Tyrkia til Trøndelag» og en musikkhage med panoramautsikt til den botaniske hagen.

Arkitekt Gunnar Næss i Link Arkitektur forteller at en viktig del av jobben var å få til en god logistikk, og å få nytt og gammelt til å fungere sammen.

- Vi synes det har vært spennende og utfordrende å løse en slik oppgave i et verneverdig miljø, sier arkitekt Næss.

Mindreverdighetskompleks

Inne i utstillingen etter åpningen var det bred enighet om at arkitekten hadde lykkes med jobben. Håkon Bleken, som også har malt et portrett av Arne Nordheim til nybygget, mener nettopp miksen av gammelt og nytt var svært vellykket.

- Ringve er et strålende museum og dette er flott gjort. At man får en slik miks av tradisjon og fornyelse er jo nødvendig i all slags kunst, sier Bleken som i dagens utgave av Bergens Tidene gikk ut med krass kritikk av Trondheim som kulturby.

-Musikklivet i Trondheim er flott, men når det gjelder kunstmuseene er det labert. Jeg vil så avgjort si at Bergen er en bedre kulturby. De har også en større tro på seg selv og virker å være mer glad i byen sin. I Trondheim må man kvitte seg med mindreverdighetskomplekset, sier Bleken.

- Et museum for byens befolkning

Kulturbyen Trondheim var også diskusjonstemaet mellom tidligere Adressa-redaktør Gunnar Flikke, direktør for Olavsfestdagene Randi Wenche Haugen og leder i kulturkomiteen Erling Moe (V). De var opptatt av at trondhjemmerne nå må kjenne sin besøkelsestid.

- Ringve museum er ikke bare for turister, men en opplevelse for hele byens befolkning, sier Moe.

- Vi må bli flinkere til å oppdage vår egen by, og nybygget her på Ringve har blitt helt fantastisk, sier Flikke, som også er styreleder i Ringve Museums venner.

Randi Wenche Haugen lar seg også begeistre av nybygget.

- Når man kombinerer nytt med gammelt så kan det gjøres godt og det kan gjøres dårlig. Her har man fått til et ordentlig kontrapunkt, og laget en unik møteplass, sier hun.

Tilgjenglig for alle

Direktør for museene i Sør-Trøndelag, Suzette Paasche og direktør Peter Andreas Kjeldsberg, var begge glade og lettet etter å ha kommet i mål med nybygget.

- Det er fantastisk, og dette er en gledens dag for hele Trondheim by, både befolkning og tilreisende. Vi har fått et areal for skiftende utstillinger som også har universell utforming slik at enda flere kan besøke museet, sier hun.

- Jeg er strålende fornøyd og tror bygget  kommer  til å fungere veldig bra, det er på en måte nå det begynner, smiler avtroppende direktør Peter Andreas Kjeldsberg.

Mats Krouthen (t.h) ved Ringve Museum viser næringsminister Trond Giske hvordan den nye musikkhagen fungerer. Foto: Javad Montazeri
Gunnar Flikke (f.v), Randi Wenche Haugen og Erling Moe diskuterte både Ringves nybygg og kulturbyen Trondheim. Foto: Javad Montazeri
Håkon Bleken og MIST-direktør Suzette Paasche var begge enige om at Ringve har fått et fantastisk nybygg. Foto: Javad Montazeri