Radiohead elsker dem, men helst vil Rachel Unthank snakke om Antony og Sufjan.

–Jeg vet ikke helt hvor store fans de er altså, men de sa i hvert fall at de likte oss. Det er hyggelig det, sier Rachel Unthank i det trondheimsaktuelle bandet The Unthanks.

Det var da forløperen Rachel Unthank & The Winterset var nominert til den prestisjetunge Mercury-prisen , til beste album fra Storbritannia, at de bevingede ordene falt. I salen satt medlemmer fra Radiohead og serverte smiger. Beundringen er gjensidig.

–De har vært et konstant kreativt band som har fulgt oss i store deler av oppveksten. Radiohead er soundtracket til våre liv, mener Rachel.

Inspirasjonen til bandet hennes går både enda lengre, og en del kortere tilbake i tid.

–Vi hører mye på både amerikansk og britisk folkmusikk. I det siste har det også blitt mye Antony & The Johnsons (tidligere Mercury-vinner) og Sufjan Stevens.

Tar til seg rosen

Rachel Unthank vant aldri Mercury-prisen med sitt første bandnavn, men Radiohead kom da ikke lenger enn til nominasjonene i 1997 de heller. Etter navnebyttet har The Unthanks uansett forblitt en kritikerfavoritt. Deres «Here's The Tender Coming» fikk toppscore i Norges største avis, og i vår anmeldelse fra i fjor høst, sto det at dette var «Mindre nerve og tristesse, mer varm gåsehud fra britiske folkemusikkfornyere». Terningen viste en femmer.

–Det er fint å tenke på at andre tar til seg musikken vår. Historisk sett er det en linje mellom Nord-England og Norge, så det er kanskje naturlig på et vis, sier Rachel Unthank.

En kvinnelig Sufjan

Konserten i kveld blir en melankolsk affære med mye harmonier, omslynget av alt fra dystre eventyr til det humoristiske i hverdagen, forteller Rachel Unthank.

En kvinnelig Sufjan Stevens er ikke en altfor gal beskrivelse.

The Unthanks spiller på Blæst i kveld kl. 22.00.