Det er dyrt å være norsk student i utlandet, men detlønner seg fordi man får unik utdanning og unik kunnskap. De er også ettertraktet i næringslivet. Her er studenter samlet utenfor School of Orientel and African Studies. Foto: JON HAUGE

- Norge har stort behov for arbeidstakere som har erfaring fra utlandet. Internasjonal erfaring er veldig viktig for norske bedrifter, fordi det viser at man er i stand til å operere i en global verden, sier Sigrun Vågeng, direktør for arbeidsliv i NHO.

Flere språk. Engelsk er viktig for alle bedrifter som handler med utlandet, men ifølge Vågeng er det svært bra å beherske mer enn ett fremmedspråk.

- Språk blir viktigere og viktigere, bare det å reise ut et halvår et fint. Men jeg vil oppfordre alle til å tenke seg godt om, man trenger ikke å dra til Spania fordi alle andre gjør det. Vi har et stort behov for folk som kan tysk.

Vågeng er opptatt av den kulturelle bagasjen man har med seg hjem etter studier i utlandet. Ved å bo i et fremmed land får man helt andre inntrykk enn hjemme i Norge.

- Høy kvalitet

- Det finnes fremragende universiteter i andre land, og kvaliteten på utdannelsen kan være langt høyere enn den man får i Norge. Det setter også norske arbeidsgivere stor pris på.

Hun tror ikke at det er vanskeligere for utlandsstudenter å få jobb i gamlelandet etterpå.

- Det kan kanskje være litt tregere å få første jobb, men generelt er studier i utlandet et ekstra pluss, hevder Sigrun Vågeng.

Trygghetsorienterte «bønder»

Karrièreveileder Thorleif Solstad i Solstad & Partners mener imidlertid at utenlandsstudier ikke er helt uproblematisk. Det kan være vanskeligere å kapre drømmejobben her hjemme enn det NHO antyder. Norske arbeidsgivere søker det trygge og velkjente når de skal ansette folk - ikke det eksotiske og spennende.

- Det at nordmenn er åpne og har høy takhøyde er bare tull. Har du studert ved BI eller Norges Handelshøyskole havner du langt høyere på søkerlista enn den som har master fra Bangkok. Husk at nordmenn er en gjeng med bønder som frykter det fremmede og ukjente. Ideen om at vi er blitt så globaliserte, er helt feil, hevder Solstad.

- Tydeliggjør kompetanse

Han råder jobbsøkere som har studert utenlands til å markedsføre seg selv i mye sterkere grad:

- Du må være mye mer aktiv når du søker. I CV-en bør du sende med et faktaark der du forteller den potensielle arbeidsgiveren hva du har lært og tydeliggjør hvorfor bedriften har behov for akkurat din utdanning og kompetanse. Du må gjøre din utdanning trygg og sikker for arbeidsgiveren - ikke bare eksotisk og spennende, sier Solstad.

- Viser selvstendighet

Gisle Hellsten, leder ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo mener også at utenlandsstudier tar seg bra ut på CV-en:

- Du viser at du er selvstendig og tilpasningsdyktig. Velger man å studere i et eksotisk land, viser det også at du tør å gå inn i det ukjente.

Det er dyrt å være norsk student i utlandet, men detlønner seg fordi man får unik utdanning og unik kunnskap. De er også ettertraktet i næringslivet. Språket er viktig Vi møtte studenten Hilde Holta Groven som studerer ved London College of Fashion. Foto: JON HAUGE