Apples svært så mye omtale iPad er i både praksis og teori en pekebok for voksne. En teknologisk vidunder-dings som skal fungere som et supplement til både iPhone og Mac, mener eple-generalen Steve Jobs. Feil, mener jeg. iPad er, uavhengig av de områdene der den grenser til det geniale, ikke og vil aldri være noen erstatning for hverken en bærbar eller en stasjonær Mac. iPad er i bunn og grunn bare en forvokst iPhone med narsisitiske tendenser. En stormannsgal jålebukk. Men du verden hvor fantastisk denne jålebukken tar seg ut.

Det er i hovedsak på tre områder at bruksområdet til iPad utmerker seg:

1.) Som nettleser

2.) Som Underholdningssenter for musikk, litteratur og video.

3.) Som spillkonsoll.

Og siden det i hovedsak er sistnevnte vi bryr oss om i disse spaltene så er det dette vi skal se litt nærmere på. Men først en liten digresjon som du garantert både har hørt, sett og lest om tidligere - nemlig at iPad er tilnærmet genial som nettleser. Det å kunne sitte behagelig tilbakelent i sofakroken mens du surfer nettet på en krystallklar leseplate er ubeskrivelig. Safari på iPad er lynrask med en god WiFi-forbindelse og sidene lar seg skalere, strekke og blåse opp med noen lette sveip med fingrene. Det er nesten som magi.

Men altså spill. Jeg tar vel neppe munnen for full når jeg nå påstår at Apple har blitt en aktør å regne med i konsollmarkedet. App Store går fra styrke til styrke og kvalitetn på iPhone-spill øker for hver uke som går. Alle iPhone-spill kan også spilles på iPad, men her viser Jobs bok seg fra to ulike sider. "Vanlige" spill kan enten spilles i standad iPhone-størrelse ( en liten liksom-iPhone dukker da opp midt på skjermen) eller i en "oppblåst" versjon der spillskjermen er like stor som iPad`en. Sistnevnte er i praksis den eneste måten å gjøre det på ( med mindre du har verdens lengste fingre...), men da må du også tåle grumsete grafikk som mest av alt minner om en etterlatenskap fra Playstation 1 -æraen. Men til tross for dette så hevder altså jeg at iPad er en strålende spillplattform. Grunnen til dette er de spillene som nå utvikles spesielt for plattformen. Disse kommer i såkalte HD-versjoner av tradisjonelle iPhone-spill eller spill utviklet eksklusivt for iPad. Tradisjonelle spilltyper som førstepersonskyter og plattformspill er ikke førstevalget her, men derimot titler med bevegelsessensitiv styring slik som "Plants vs. Zombies HD" og "Para Panic HD" er en pur nytelse å spille på den store glassplaten. Kommende titler som "Chaos Rings HD" fra Square Enix og "Espgaluda II" vil også garantert få ben å gå på.

Om utviklingen av HD-spill til iPad fortsetter slik det ser ut som om den har begynt så vil vi om et års tid få en spillplattform ulik alle andre, og med et utvalg av kvalitetstitler som hverken Sony eller Nintendo kan drømme om å matche.

Med iPad så er det ikke lengre mulig å overse Apple på det globale spillmarkedet. Spillbransjen har fått en ny aktør og denne nykommeren er både sulten og farlig.

OPPTUR: Genial som nettleser, begrenset, men like fullt fantastisk flott som spillkonsoll.

NEDTUR: Er ingen god erstatning for f.eks. Kindle som lesebrett.