Britiske Michael McIntyre er en av vår tids mest populære standupkomikere. Hans seneste turné trakk 700 000 publikummere, fylte 02 Arena hele ti ganger, og gjorde McIntyre til verdens best betalte komiker i 2012.

Fredag kveld gjestet han Trondheim Spektrum.

Minste felles multiplum

Man er i trygge hender når man går og ser McIntyre gjøre standup. Her er det mikroskopiske sjanser for å bli fornærmet eller fortumlet, og den viktigste ingrediensen i vitsene hans er det minste felles multiplumet gjenkjennelse.

McIntyre raser gjennom en rekke temaer alle i salen vil kunne kjenne seg igjen i, selv om man ikke har førstehåndskunnskap. Hvordan folk bærer briller, hus som lager lyder, bestilling av billetter på nettet, selvbruning og hvordan kvinner tar på seg tights, for å nevne noe.

Meget fornøyelig kveld

I hendene på de aller fleste komikere med en drøm om å nå bredest mulig, ville et slikt materiale trolig ikke tatt dem noe lengre enn til den lokale klubbkvelden.

Men Michael McIntyre er en komisk utøver av rang. Selv i partiene med improvisasjon viser han et imponerende grep om de virkemidlene han har til rådighet i sin framføring av tekstene. Dynamikk, timing, ordvalg og ordøkonomi er med på å løfte et forholdsvis uinteressant tekstmateriale til å bli en meget fornøyelig komikveld.

Temposkift

McIntyre hadde et noe lavere tempo denne kvelden enn han pleier. Dette kledde improvisasjonsbitene og teksten om tannlegebesøket, men gjorde også at tekstene fra fjorårets show «Showtime» manglet spontanitet og dynamikk. I tillegg ble noen av overgangene i overkant lavmælte.

Paradoksalt nok fikk dette McIntyre til å ligne den britiske humorlegenden Ronnie Corbett, en komiker som ikke er kjent for å holde igjen på trøkk eller tempo.

Ikke tommel ned

Etter over to tettpakkede timer med standup, tretti av minuttene signert oppvarmer Paul Tonkinson, var det et lystig og lattermildt publikum som forlot Trondheim Spektrum.

Det fikk heller være at en publikummer viste udugelig folkeskikk og forlot salen halvveis i showet ved å gå rett mot scenen mens hun viste tommel ned til McIntyre.

De nesten fire tusen øvrige i salen jublet ved teppefall og ga tommel opp.

Michael McIntyre er en komisk utøver av rang, mener vår anmelder Foto: Vegard Eggen
Paul Tonkinson varmet opp publikum før Michael McIntyre gjorde entré. Foto: Vegard Eggen