Etter at Soup tirsdag ettermiddag meldte at de trekker seg fra Frelsesarmeens kommende Grytekonsert trekker nå to nye artister seg.

– Kan ikke støtte Frelsesarmeen

– Jeg har besluttet å trekke meg fra konserten. Jeg kan ikke støtte en organisasjon som går så imot det jeg tror på, sier artisten Martine Rygvold, kjent fra Idol.

Hun skulle egentlig opptre 20. desember, men blir isteden nummer to av tre artister som så langt har trukket seg fra konserten.

– Jeg føler meg fanget mellom barken og veden. Frelsesarmeen gjør veldig mye fint, og jeg liker tanken på å bidra med noe. Samtidig kan jeg ikke respektere avgjørelsen de har tatt. Jeg er veldig veldig usikker, men jeg heller nok mer mot å avlyse, sa Rygvold til Adresseavisen tidlig tirsdag ettermiddag.

LEDER: Frelsesarmeen i homotrøbbel

Etter å ha fått forklart sitt syn for Frelsesarmeen valgte hun senere på dagen å trekke seg.

I tenkeboksen

Også Klaus Sonstad, mest kjent fra duoen «Are & Odin», melder at han nå trekker seg. – Jeg synes det er en vanskelig situasjon de har satt både seg selv og oss i, sier Sonstad.

Han var i tenkeboksen mesteparten av tirsdagen før han tok en beslutning.– Jeg har bestemt meg for at jeg ikke kan gjennomføre konserten. Jeg har like stor respekt for Frelsesarmeens arbeid for fattige og trengende som jeg har problemer med å forstå at de kan nekte å la et menneske leve et liv i kjærlighet med en samboer eller ektefelle, skriver Sonstad i en tekstmelding.

Sonstad skulle etter planen spille Grytekonsert sammen med to andre musikere 17. desember. Han har helt siden han var en del av «Are & Odin»-duoen har kjempet for homofiles rettigheter.

– Vi ble kåret til «Årets hetero» av Blikk og vi har forandret internasjonalen til homonasjonaleen. For meg, i min tro og min personlige tanke er svaret å ta det via hva ville Jesus gjort. Han ville aldri ha avvist noen sånn.

Vanskelig avgjørelse

Sonstad synes samtidig det er vanskelig å skulle si nei til å støtte et arrangement som til syvende å sist går til støtte for trengende.

– Frelsesarmeen hjelper utrettelig mange hele året også når vi andre gir blaffen. De slår ikke hånda av noen som trenger hjelp. Da er det så vanskelig å forstå hvordan de kan si at det er greit med homofile i egne rekker så lenge de ikke praktiserer det.

Sonstad sier han er overbevist om at mange i Frelsesarmeen i Norge er uenige i den internasjonale linjen som forbyr homofile som lever i samliv å bli uniformerte medlemmer. Han mener man gjemmer seg bak linjen og tror mange medlemmer og offiserer synes den er gammeldags og bakstreversk.

– Jeg er virkelig lei meg for at det ble slik, men alt jeg tidligere har sagt og ment om de homofiles rettigheter ville falt på stengrunn om jeg stilte på scenen etter det som har skjedd. Jeg oppfordrer Frelsesarmeen i Norge til å våkne og ta virkeligheten innover seg, sier Sonstad.

D.D.E. spiller

Med tre artister som har meldt avbud knytter det seg fortsatt usikkerhet til hva flere av de gjenværende 17 annonserte artisten vil gjøre. Et band som derimot definitivt stiller er D.D.E.

– Vi har for lengst tatt stilling til Frelsesarmeen. Vi er på ingen måte er enige i Frelsesarmeens bestemmelse for homofile, Vi synes det er feil, og det har vi sagt tidligere. Samtidig synes vi at de gjør så mye bra at vi på tross av det har vært med og støttet dem i mer enn 15 år. Når Frelsesarmeen går ut og hjelper lokalt i Norge spør de ikke om seksuell legning, sier manager og keyboardist Bård Jørgen Iversen.

Han forteller at samarbeidet likevel måtte vurderes da bandet ga ut juleplate sammen med Frelsesarmeen for fem år siden.

– Da ble samarbeidet veldig synlig, og vi måtte bestemme oss. Det får man være uenig eller enig i. Vi kommer i alle fall til å være med på grytekonsert. Det er sikkert ikke alt de synes er perfekt med DDE eller, men de velger likevel å si at vi er blant deres beste ambassadører, sier Iversen.

Han understreker samtidig at han respekter avgjørelsen til Soup som har valgt å trekke seg.

– Jeg fordømmer ikke noen jeg. Utover det ønsker jeg heller ikke å kommentere hva andre velger å gjøre. Jeg har respekt for det hver enkelt mener.

– Frelsesarmeen gjør veldig mye fint, og jeg liker tanken på å bidra med noe. Samtidig kan jeg ikke respektere avgjørelsen de har tatt, sier Martine Rygvold.
D.D.E. har støttet Frelsesarmeens arbeid i en årrekke og sier de vil spille også i år.
Soup meldte tidlig tirsdag at de trakk seg fra Grytekonserten.