Hun omgås presidenter og prinsesser. Og familien er ett av de store navnene innen vin i Italia, med flere vinhus i to av de mest prestisjefylte italienske vinregionene, Toscana og Veneto. Dessuten er hun en ivrig ambassadør og talsperson for hjemlandets vinindustri. Marilisa Allegrini tenker og lever for vin 24 timer i døgnet. Tross alderen er hun ustoppelig entusiastisk og tilstedeværende hele tiden.

Forstå identiteten

Jeg har tatt turen til Bolgheri i Toscana - har en avtale om omvisning og smaking på Allegrini-familiens nyeste prosjekt, Poggio al Tesoro. Marilisa har rukket en joggetur langs vinmarkene og et møte med gårdsbestyreren før hun kommer kjørende i firehjulstrekkeren. Hun ber meg hoppe inn. Jeg kan ikke smake vinene før jeg har sett hvor druene dyrkes, slår hun fast. Jeg må forstå deres identitet, er beskjeden.

Bolgheri er stedet hvor alle de store i Italia bare være til stede. Det startet med Sassicaia fra Tenuta San Guido på 70-tallet. Verdens første supertoscaner, hvilket betyr en vin laget på internasjonale druer, som Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Når jeg kjører inn Via Bolgherese mot Poggio al Tesoro, passerer jeg berømthetene på rekke og rad. Alle de store er der, som Gaja, Frescobaldi, Antinori og nå også Allegrini.

Et hjertebarn

–Dette prosjektet er mitt hjertebarn, fastslår Marilisa.

–Det meste vi har i Veneto er resultatet av Allegrini-familiens arbeid med vin i mange generasjoner. Poggio al Tesoro er et prosjekt som jeg har vært med på å bygge opp fra grunnen. Og dette er ingen investering, det er min passion. Det å starte fra scratch her, har vært helt fantastisk.

Opprinnelig var Poggio al Tesoro prosjektet til Marilisa og broren Walter. Men dessverre gikk han bort bare to år etter oppstarten i 2001. Marilisa har valgt å hedre broren med en vin kalt «W – Dedicato a Walter». Den er laget på 100 prosent Cabernet Franc-druer, fra vinstokker som er rundt 20 år gamle. Cabernet franc var en drue Walter var veldig fascinert av. En smaking av 2010-årgangen imponerer, en vin med en herlig konsentrasjon og et langt lagringspotensial.

Utelukkende sol

En hvitvin laget på vermentino-druen imponerer også. «Solosole» betyr kun sol, og det kjennes i glasset. Jeg smaker både 2015-årgangen og 2008. Den første er frisk, rik og tiltalende, med en slags marin mineralitet koblet med moden, delikat frukt. Den andre har svakt petro på nesen, men frukten har tålt alderen godt. Det er ikke alle italienske hvitviner som smaker så godt etter åtte år! Du får den på Polet i 2015-utgaven.

Poggio al Tesoro ligger idyllisk til i Bolgheri, ikke langt fra kysten. Hit valfarter ikke bare toscanerne, men turister fra hele Italia og resten av verden. Også derfor er det viktig for de største vinhusene å være der, med sine «supertoscanere». Foto: ULF DALHEIM
Marilisa Allegrini er lidenskapelig opptatt av alt innen vin, fra vinmarkene til det ferdige produktet på flaske. Foto: ULF DALHEIM
Allegrini har konstruert en rullende stol til de som arbeider ute i vinmarkene. Dermed blir både beskjæring og drueplukking adskillig enklere for rygg og føtter. Foto: ULF DALHEIM